Komijn
kruiden en specerijen (Apiaceae)
KOMIJN
 
KOMIJN | CUMINUM CYMINUM

KOMIJN

Komijn (Cumimum cyminum) is een bloeiende plant uit de familie van de schermbloemachtigen Apiaceae, waarvan hoofdzakelijk de gedroogde splitvruchtjes worden gegeten. De jonge blaadjes worden rauw (in salades) gegeten.

De komijnplant is een rijkt vertakte plant met gesegmenteerde blaadjes, vergelijkbaar met de blaadjes van venkel, maar kleiner en donkergroen van kleur. De plant wordt circa 30 cm hoog, zelden hoger. Komijn heeft kleine wit-rose bloempjes en draagt splitvruchten welke wij in het spraakgebruik komijn'zaden' noemen.

Komijn groeit in de tropen en subtropen, bij temperaturen tussen 25 en 30°, en kan goed tegen droogte. Het groeiseizoen van komijn is kort, 100-200 dagen.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Verse komijn is niet of nauwelijks verkrijgbaar, komijnzaad (heel en gebroken) wel.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Komijn wordt al ver voor de jaartelling gecultiveerd, bijvoorbeeld in Egypte en Perzië (Turkmenistan), waar het vermoedelijk zijn oorsprong heeft. Van oudsher wordt komijn gebruikt in een uitgestrekt gebied tussen het oostelijk gedeelte het Middellandse zeegebied en India.

De Egyptenaren gebruikten komijn zowel als kruid als bij mummificatie. Bij het brood aten ze dukka, een mengsel van komijn, koriander en kaneel, met geroosterde noten, knoflook en zout. De Grieken gaven net als de Marokkanen nu, komijn een prominente plaats op tafel. De Romeinen bereidden er een cake van die aan het einde van de maaltijd werd gegeten met het oog op een goede spijsvertering. Behalve komijn bevatte deze cake ook anijs.

Komijn wordt over de hele wereld verbouwd inmiddels, ook in Zuid-Amerika. De grootste producent is India, dat 70% van de wereldproductie voor rekening neemt, maar het leeuwendeel ervan zelf consumeert. De komijn op de Nederlandse markt is afkomstig uit Egypte, Turkije en Iran, ook al vermeld de verpakking in de regel de Indonesche naam, daar komt het zéker niet vandaan. De oogst in deze regio's vindt in juni/juli plaats, gedurende de warme zomermaanden, in tegenstelling tot de oogst in India die al vanaf februari start.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De botanische geslachtsnaam is ontleend aan de Griekse benaming van komijn kúmĩnon, op haar beurt afgeleid van het Arabische kammũn. De Nederlandse benaming is vermoedelijk in de12eeeuw uit het Oudfrans overgenomen (comin).

VERTALING KOMIJN

engels
cumin
frans
cumin
italiaans
cumino
spaans
comino
chinees
zi ran 孜然
kantonees
zi jin
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Apiaceae | Wikipedia (EN) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Spice production in Asia - an overview | N. Chomchalow, Assumption University, Thailand Etymologiebank komijn | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Cumin | Botanical.com Spices in ancient Egypt | Hungry history