Kintoki ninjin
Daucus carota
KINTONI NINJIN
 
KINTOKI NINJIN | DAUCUS CAROTA SSP ATRORUBENS ©2005 FOTO: TITANIUM22

KINTOKI NINJIN 金時人参

Deze Japanse, maar van oorsprong Chinese peensoort is een voorbeeld van een Oosterse peen, Daucus carota ssp atrorubens, met als kenmerk een helderrode kleur.

De Kintoki ninjin heeft een puntige wortel, welke vuurrood is door het pigment lycopeen, dat ook in tomaat voor komt. Lycopeen is een beta-caroteen, maar van een soort dat geen vitamine A vormt. De Kintoki peen bevat vier maal zoveel lycopeen als beta-caroteen. Hoe warmer het weer, hoe roder de wortel is, maar wanneer het kouder wordt, verliest de wortel zijn kleur. Ook door koken.

De wortel is ongeveer van de zelfde maat als onze oranje bospeen, maar minder knapperig.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Kintoki ninjin is verkrijgbaar van oktober tot april. Vaak worden de lange exemplaren - dat geldt sowieso voor de Manpukuji - per stuk verkocht.

Culinair gebruik en bereiding

In Japan eet men deze peen zowel rauw als gegaard, maar eet men ook de bladeren, zowel in salades als in de vorm van een tempura. De smaak van beide is vrij zoet, behalve de dikkere aanzet van het blad.

Bewaren

Bewaar de bladeren gewikkeld in een bevochtigde doek of krant. De wortels kunnen ingekuild beward worden, of in de koelkast. Het zou aan te bevelen zijn om de wortels met hun punt naar boven te bewaren.

GESCHIEDENIS VAN DE KINTOKI NINJIN

De kintoki ninjin is in de 16e eeuw vanuit China naar Japan gekomen.

De peen wordt hoofdzakelijk in het westelijk deel van Japan verbouwd in het prefectuur Kagawa in Kansai.

Taalkundige aspecten, etymologie

Ninjin is Japans voor wortel. Hij is vernoemd naar Kintoki Sakata, een Japanse volksheld, beschermengel van Japanse jongens, een symbool van deugd en fitheid.

De kintoki ninjin wordt ook wel Kyoto ninjin of Kyo-ninjin genoemd vanwege de populariteit in de Japanse hoofdstad, waar hij verwerkt wordt in Osechi Ryori, dat met Nieuwjaar wordt gegeten.

ANDERE JAPANSE PEENSOORTEN

In japan zijn inmiddels ook westerse soorten peen geïntroduceerd, vooral in de afgelopen decennia. De volgende soorten passen in de traditie van uitzonderlijke Japanse groenten, want uitzonderlijk.

Hiervan is de oudste soort de takinogawa ninjin 滝野川 ニンジン, net als de Magome ninjin 馬込 ニンジン een oosterse peen, met een wortel van minstens 30 cm lengte. Die van de Manpukuji ninjin wordt nog veel langer. Wel een halve meter. Het is een zoete soort, die vooral geraspt wordt gegeten.

Een beroemde peen van het westerse type is de Kokubu ninjin 国分にんじん, ontwikkeld tussen 1910 en 1926. Deze wordt onder meer gepickeld en verwerkt tot dressing. Voor de Kokubu geldt, wat voor alle westerse peen geldt, dat ze veel beta-caroteen bevat en nauwelijks lypoceen. Daardoor is de Kokubu in tegenstelling tot de peen van het oostsrese type zoals de Kintoki rijk aan pro-vitamine A.

Gezondheidsaspecten

Voedingsstoffen - gezondheidsrisico's

Peen bevat caroteen, een onverzadigde verbinding die behoort tot de carotenoïden, een groep gele en rode kleurstoffen. Behalve dat het een kleurstof is, is caroteen een waardevolle voedingsstof (anti-oxydant).

Caroteen komt niet exclusief in peen voor, zelfs niet alleen in de wortel van de peen, maar is wel naar de groente (carota) vernoemd. Β-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.

Behalve caroteen, overwegend α- en β-caroteen, bevat peen suiker en vruchtenzuren zoals appel- en citroenzuur. Peen is rijk aan vitamine C, kalium en ijzer.

Samenstelling per 100 gram rauw product

41
kcal
(170 kJoule)
0,9
gram
eiwitten
9,6
gram
koolhydraten
2,8
gram
vezels
4,7
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
2,0
mg
omega-3
115,0
mg
omega-6
VITAMINES
5512
µg
vitamine A
(689,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
1,0
mg
nicotinezuur
(6,3% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5,0% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
19,0
µg
foliumzuur (B9)
(9,5% ADH)
5,9
mg
vitamine C
(7,4% ADH)
0,7
mg
vitamine E
(5,8% ADH)
13,2
µg
vitamine K
(17,6% ADH)
MINERALEN
33,0
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
320
mg
kalium
12,0
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
69,0
mg
natrium
35,0
mg
fosfor
0,1
µg
selenium
0,2
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2019

Kintoko ninjin | Specialty produce Manpukuji peen | Syunvege The Carotenoid Contents of the Kintoki and Kokubu Varieties of Carrots Grown in Japan | M. Yamguchi en T. Sugiyama Journal of the Japanese Society for Horticultural Science Vol 29 (1960) Issue 4 pp 58-60 https://doi.org/10.2503/jjshs.29.310
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.