Kervel
Kruid (Apiaceae)
KERVEL
 
KERVEL | ANTHRISCUS CEREFOLIUM
FIJNE KERVEL BOVEN EN FLUITENKRUID

KERVEL

Kervel, eigenlijk echte kervel, is een een- of tweejarige kruidige plant uit de schermbloemfamilie (Apiaceae). Kervel is ook de naam van het geslacht (Anthriscius), waartoe behalve de echte kervel ook de in ons land voorkomende fijne kervel en fluitenkruid behoren.

De echte kervel (Anthriscus cerefolium) is een plant die gemiddeld 40-70 cm hoog wordt, met gladde stengels, (witte) schermbloemen en fijne, twee- of drievoudig geveerde, lichtgroene bladeren. Kervel bloeit in de periode van mei tot augustus. Net als van peterselie is van kervel ook een -geteelde- krulvariëteit beschikbaar. Dit is een kleinere plant, die het hele jaar door ingezaaid kan worden, om steeds vers kervelblad bij de hand te hebben.

Er zijn twee variëteiten van de echte kervel, de Anthriscus cerefolium var. cerefoliumen de Anthriscus cerefolium var. trichocarpa. De echte kervel groeit in het wild onder meer in bossen, op begraasde plekken, tussen struikgewas (heggen) en aan de rand van wijngaarden. Hij wordt wel vergeleken met de Myrrhis odorata, die anijskervel of muskaatkervel wordt genoemd.

Fluitenkruid (Antrhiscus sylvetris) is eetbaar, maar smaakt nogal scherp en ruikt niet zo aangenaam. Hij groeit, net als de sterk op gelijkende fijne kervel (Anthriscus caucalis) langs dijken en in bermen, ook in ons land. De fijne kervel is niet eetbaar.

Echte kervel is een snelgroeiende plant. Maar hij schiet ook door, tenzij het blad regelmatig geoogst wordt. De plant vermenigvuldigd door zaad, dat overigens niet gegeten wordt.

GEBRUIK

De blaadjes worden als kruid gebruikt, de penwortel eveneens. Kervelblad is fijner van smaak dan peterselie (met een vleugje anijs) en wordt gebruikt bij gevogelte, vis, krab, lente-groenten en in soepen en sauzen. Kook het blad niet mee, het verliest snel smaak.

Kervel wordt onder meer gebruikt in fines herbes, het Franse kruidenmengsel. Beroemd is Belgische kervelsoep.

BEWAREN

Kervelblad verliest veel smaak wanneer het gedroogd wordt. Vers is het blad wel houdbaar, mits op een koele plaats en gewikkeld in een vochtige doek. Gelukkig laat verse kervel zich ook prima invriezen. De smaak blijft daarbij goed behouden.

de wortel wordt halverwege de zomer geoogst, en kan als een aardappel, op een donkere, koele, vooral droge plaats bewaard worden.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De kervelplant is afkomstig uit de Kaukasus, en groeit in Europa het wild in het zuidwesten van Duitsland, grote delen van Oostenrijk, Polen en Tsjechië.

Hij is door de Romeinen, Plinius beschrijft de plant als cerefolium, over Europa verspreid.

In de Middeleeuwen werd kervel in de tuinen van de keizerlijke landgoederen en kloosters verbouwd. Kervel opgenomen in de Capitulare de villis, waarin het 'cerfolium' wordt genoemd. De Capitulare de villis is een verordening uit een reeks capitularie die hij schreef, en die behoort tot de pre-800 capitularies, daterend van rond het jaar 795. Karel de Grote schrijft hierin voor hoe de keizerlijke landgoederen moeten worden ingericht, gebruikt en beheerd.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De soortnaam antriscus is vermoedelijk een samenvoeging van de Griekse woorden 'anthos', wat bloem betekent, en 'rischos' (heggen), maar zou ook kunnen afstammen van het Griekse woord 'antherikos', dat halm of stengel betekent.

De soortnaam “caucalis” (fijne kervel) komt uit het Grieks (kaukalis), een woord dat gebruikt werd om een schermbloemachtige plant aan te duiden.

VERTALING KERVEL

engels
chervil, french parsley
frans
cerfeuil commun
italiaans
cerfoglio
spaans
perifolio
duits
echte kerbel
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Kervel is rijk aan vitaminen en mineralen. Omdat het een relatief mild kruid is, en in grotere hoeveelheden gebruikt kan worden, is het goed bron van vitamine C, calcium, ijzer en zink.

Amerikaanse bronnen (zoals de National Nutrient Database for Standard Reference Release van het Amerikaans ministerie van landbouw USDA) geven voor kervel bovendien een hoog gehalte aan vitamine A; Nederlandse bronnen, zoals de Voedingswaardetabel, geven aan dat kervel in het geheel geen vitamine A bevat. De Amerikaanse tabel is voor gedroogde kervel, de Nederlandse voor vers kervelblad.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

75
kcal
(315 kJoule)
4
gram
eiwitten
12
gram
koolhydraten
0,9
gram
vezels
1
gram
vet
VITAMINES
0,2
mg
vitamine B1
(18,2% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
20
mg
vitamine C
(25% ADH)
MINERALEN
40
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,3
mg
ijzer
600
mg
kalium
20
mg
magnesium
20
mg
mangaan
5
mg
natrium
130
mg
fosfor
1
mg
zink

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  GEDROOGD PRODUCT

237
kcal
(990 kJoule)
23,2
gram
eiwitten
49,1
gram
koolhydraten
3,9
gram
vezels
0,2
gram
waarvan suikers
1,4
gram
vet
1,8
gram
verzadigd
1800
mg
omega-6
VITAMINES
1931
µg
vitamine A
(241,4% ADH)
0,4
mg
vitamine B1
(36,4% ADH)
0,7
mg
vitamine B2
(50% ADH)
5,4
mg
nicotinezuur
(33,8% ADH)
0,9
mg
vitamine B6
(64,3% ADH)
274
µg
foliumzuur (B9)
(137% ADH)
50
mg
vitamine C
(62,5% ADH)
MINERALEN
1346
mg
calcium
0,4
mg
koper
32
mg
ijzer
4741
mg
kalium
130
mg
magnesium
2,1
mg
mangaan
83
mg
natrium
450
mg
fosfor
29,3
µg
selenium
8,8
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Echter kerbel | Wikipedia (DU/EN/FR) Anthriscus cerefolium | Plants for a future Anthriscus sylvestris | Wikipedia (EN) Het kervelgeslacht (Anthriscus) | Wikipedia (NL) Chervil, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com