Desi gajar
Daucus carota ssp atrorubens
DESI GAJAR
RECEPTEN
RODE PEEN | DAUCUS CAROTA SATIVUS SSP SATIVUS

DESI GAJAR

Rode peen

Deze Aziatische rode peen is in ons land nauwelijks te verkrijgen. In India is het een prominente groente. Hij wordt er Desi gajar of Delhi peen genoemd.

De Aziatische rode penen hebben als voorouder de Daucus carota ssp sativus var antrorubens, een wortel met een hoog gehalte lypoceen en een laag gehalte beta-caroteen. Hoewel beide pigmenten carotenen zijn, is lypoceen geen pro-vitamine A en beta-caroteen wel. De westerse rode peen, afstammeling van de Daucus carota ssp sativus var sativus is rijk(er) aan pro-vitamine-C.

Menig westerse rode peen heeft een rode schil, maar oranje vlees, maar niet altijd. De Aziatische rode peen heeft door-en-door rood vlees, maar vaak wel een bleke 'pit', de primaire penwortel uit het eerste levensjaar van de plant.

De desi gajar verschijnt traditioneel aan het eind van de zomer op de Indiase markt, maar lijkt verdrongen te gaan worden door de oranje peen.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Verkrijgbaar in de betere Indiase levensmiddelenzaak, sowieso in het Verenigd Koninkrijk.

Culinair gebruik en bereiding

Een klassieke bereiding met deze peen is Gajar ka halwa, of gajrela, de Indiase (Mughal) variant op de Turkse Helva. Naast rode peen bevat dit zoete gerecht onder meer pistachenoten en/of amandelen.

Bewaren

Deze peensoort is geen bewaarsoort, maar is zeker een week houdbaar in de groentela van de koelkast. Tegen uitdrogen kun je de peen wikkelen in een licht bevochtigde doek.

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2019

Gajar ka halwa | The magic saucepan

CULINAIRE ASPECTEN

Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.