Culantro
Kruid (Apiaceae)
CULANTRO
KORIANDERS
CULANTRO | ERYNGIUM FOETIDUM
BLOEIWIJZE BLAUWE ZEEDISTEL BOVEN EN CULANTRO

CULANTRO (MEXICAANSE KORIANDER)

Culantro of Mexicaanse koriander (Eryngium foetidum) is weliswaar een naaste verwant van de gewone koriander, maar een compleet andere plant met een compleet andere verschijningsvorm, en smaakt en ruikt bovendien beduidend sterker dan koriander.

De culantro is een kruid uit de familie van de schermbloemigen (Apiaceae), een eenjarige of overblijvende plant, die zowel in de tropen als de subtropen voor komt. De plant groeit in rozetvorm, wordt 40 cm hoog en heeft lancetvormige, gezaagde bladeren. Daaraan dankt hij zijn bijnaam "sawtooth coriander". Hij houdt niet van vorst of direct zonlicht, toch kun je de plant ook op open vlakten vinden. De groeiwijze lijkt op die van een distel.

De Eryngium foeditum maakt deel uit van het geslacht Eryngium, dat 200 plantensoorten omvat. De meeste daarvan zijn planten met stekelige, vlezige bladeren en blauwe bloemen. Op de culantro na, met zijn dunne, malse bladeren en zijn geelwitte bloemen.

Een belangrijk verschil met koriander is, dat wanneer het blad gedroogd wordt, het zowel zijn kleur als smaak behoudt. Het aroma dankt de culantro net als koriander aan de aldehyden, die vooral in de bladeren aanwezig zijn.

GEBRUIK EN BEWAREN

Culantro wordt niet alleen gebruikt in de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische keuken, maar ook in het Midden-Oosten en sommige Zuidoost-Aziatische keukens, zoals die van Thailand, Laos en Vietnam en De Indiase keuken. In Vietnam wordt het onder meer als extra bitter accent naast koriander bij pho gegeven. De bladeren worden apart geserveerd, en aan tafel in dunne repen gescheurd, zodat ze naar behoefte aan de pho kunen worden toegevoegd. Hhet blad zijn knapperigheid omdat het niet meegekookt wordt.

De klassieke toepassing in de Zuid-Amerikaanse keuken is die in salsa verde en sofrito.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De culantro is afkomstig uit tropisch Amerika en West-IndiË (de Cara&ium;ben). , en wordt Mexicaanse koriander genoemd.

In Zuid-Amerika is het kruid bekend onder even zoveel namen als er landen zijn. Bijvoorbeeld 'cilantro de monte' (Venezuela), 'culantro de pata' (Honduras), 'cilantro ancho' (Dominicaanse republiek), 'sacha culantro' (Peru), 'chilangua' (Ecuador), 'sneki wiwiri' (Suriname) of 'cunatro bravo' (Brazilië).

In China groeit de culantro in bosgebieden en alngs de oevers van rivieren, onder meer in Guangdong en Yunnan.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De botanische naam foetidum betekent stank of slechte geur, vandaar de Duitse benaming stinkdistel.

VERTALING SOORT

engels
long or spiny coriander
frans
coriandre longue, panicaut fétide
italiaans
 
spaans
orégano de cartagena
duits
lange koriander, stinkdistel
indonesisch
walangan
japans
ペレニアルコリアンダ
vietnamees
ngò gai
chinees
ci qin 刺芹
kantonees
ci kan, yuen sai
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Er zijn weinig tabellen om op terug te vallen, maar in de meeste beschrijvingen wordt aangegeven dat culantro rijk aan ijzer (maar twijgelachtig), caroteen, vitamine B2 en calcium is. De gegevsn hiernast zijn ontleend aan de publicatie van de Purdue universiteit.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

0,6
gram
eiwitten
6,5
gram
koolhydraten
3,3
gram
vezels
0,6
gram
vet
VITAMINES
3452
µg
vitamine A
(431,5% ADH)
0,8
mg
vitamine B1
(72,7% ADH)
160
mg
vitamine C
(200% ADH)
MINERALEN
0,1
mg
fosfor

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Eryngium foeditum | Wikipedia (EN/DU) Culantro| Center for new crops, Purdue University Culantro | Specialty produce Coriander, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Culantro in pho | Lovingpho.com