Carotte Nantaise
Carotte demi-longue
CAROTTE NANTAISE
 
CAROTTE NANTAISE | DAUCUS CAROTA SSP SATIVUS

CAROTTE NANTAISE

Daucus carota ssp sativus

Deze rood-oranje cylindrische peen is een Franse klassieker. Het is één van de oudste Franse cultivars (1864), bekend onder de naam Demi-longue Nantaise.

Het is een zomerpeen zonder 'pit', de technische benaming voor de vaak lichter gekleurde kern van de wortel. Bij peensoorten met 'pit' zie en proef je het verschil tussen de secundaire bastlaag en de 'pit', bij de Nantaise is dat niet het geval, deze is egaal gekleurd en homogeen. De peen heeft geen groene kraag, de pit is mals.

De Nantaise is een tweejarige plant, geschikt voor zwaardere grond. De wortels zijn ongeveer 25 cm lang en hebben afgerond uiteinde. De wortel is vrij smal, en daardoor lekker zoet. Ze worden van maart tot juli geoogst.

Eén van de bekendere Nantaises is de Bretonse Carotte des sables of Carottes de Créances. De veel gebruikte term Carotte nantaise améliorée betekent "verbeterde Nantaise". Dat klinkt als iets moderns, maar de verbeterde Nantaise dateert uit de 19 eeuw. Een recente Nantaise-ras dat meer dan de helft van alle Franse nantaises uit maakt is van Nederlandse oorsprong, de Tiptop van Sluis en Groot. Deze wordt wat later geoogst.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Algemeen verkrijgbaar in diverse uitvoeringen: oranje, paars en geel, bovendien talloze variëteiten, waaronder een breed geschouwderde variëteit met raap-achtige proporties (Vertus marteau), nabij Nantes verbouwd.

Culinair gebruik en bereiding

De peen kan rauw gegeten worden en is geschikt voor alle bereidingen, als gratin, in soep, zelfs gezoet. De schil is niet bitter, en zo dun dat de peen ongeschild gegeten kan worden. Korte bereidingswijze: maximaal twee minuten blancheren en in de koekenpan in boter smoren..

Houdbaarheid (bewaardavies)

De bewaartijd in de koelkast is lang, minstens twee maanden. Verwijder alle restjes loof, zodat die niet kunnen gaan rotten. Was de vuile peen niet . Wanneer de peen vochtig is, leg deze dan even in de zon te drogen.

Wikkel de droge peen in (droog) papier en bewaar deze in de koele groentenlade. Merk je dat het papier vochtig wordt, neem dan nieuw, droog papier.

Voor invriezen in kleine stukjes snijden, daarna blancheren, en na afkoeling in plastic verpakken en invriezen.

GESCHIEDENIS

De Nantaise, geïntroduceerd in 1864, is in zekere zin een Europese standaardpeen geworden. Er zijn veel verbeterde versies en variëteiten gebaseerd op het principe van een pitloze peen.

BRONVERMELDING UPDATE JUNI 2019

Carotte de Créances Wikipedia (FR) Cahier des charges du Label Rouge. N° LA04/67 Carottes des sables | Association des producteurs et expéditeurs de légumes sous label Mairie de Créances 50710 Créances Avis de mise en consultation d’une demande d’enregistrement d’une indication géographique protégée concernant de la carotte des sables de Créances | Ministère de l'Économie, des Finances et de l'Emploi - DGCCRF - 06/05/2004 La culture maraîchère à Créances (Manche) | H. Elhai La culture maraîchère à Créances (Manche) Norois, Année 1957(13) pp 91-95 Tout savoir sur la carotte des sables | Potager city