Atemoya
Annona squamosa x cherimola
ATEMOYA
 
ATEMOYA | ANNONA SQUAMOSA x CHERIMOLA

ATEMOYA

Het worden wel tropische roomappels genoemd, de appelsoorten uit de custardappelfamilie (Annonaceae), waarvan deze atemoya er één is, een kruising van de suikerappel en de cherimoya.

Deze vrucht is in 1908 in Florida ontwikkeld. Hij verenigt de kwaliteiten van de suikerappel, ook wel suikerappel genoemd, en de cherimoya. Hij is bestand tegen hogere temperaturen en kan bovendien tegen een vorstje. Hij heeft minder zaden dan de suikerappel. In de naam zijn beide vruchten verenigd, de 'ate' een oude Mexicaanse suikerappel en de cherimoya. Het vruchtvlees van de atemoya is weliswaar vleziger dan dat van de cherimoya, maar lijkt er sterk op, ook qua smaak.

De atemoya is een snelgroeiende tropische struik, die net als de chermoya zo'n 7-8 meter hoog kan worden, maar om wille van een efficiënte teelt gesnoeid wordt. In de winter verliest hij vrijwel al zijn bladeren. De atemoya is voor een roomappelsoort 'hard'. Hij verenigt daarin de eigenschappen van de tropische suikerappel en de chermoya, afkomstig uit de koele Andes.

Culinair gebruik en bereiding

De vrucht wordt als handfruit of in bereidingen gebruikt. De zaden zijn niet eetbaar . Snijd de vrucht doormidden. De zaden laten zich dan gemakkelijk verwijderen. Lepel het vruchtvlees er vervolgens uit, schillen zal niet lukken.

Bewaren

Cherimoya's zijn kort houdbaar. Houd ze buiten de koelkast, tenzij al rijp, bij temperaturen onder 12° stopt het rijpingsproces. Bewaar rijpe vruchten buiten de koelkast hoogstens enkele dagen. Gerijpt vruchtvlees kan goed ingevroren worden om bij wijze van ijs gegeten te worden. Eet cherimoya's bij voorkeur koel.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De vrucht is rijk aan vitamine B1, B2 en B6, calcium, ijzer en fosfor. Hij bevat meer eiwitten dan andere vruchten.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

74
kcal
( 309,6 kJoule)
1,7
gram
eiwitten
17,7
gram
koolhydraten
2,3
gram
vezels
15
gram
waarvan suikers
0,6
gram
vet
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(4% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
18
µg
foliumzuur (B9)
(9% ADH)
11,5
mg
vitamine C
(14% ADH)
MINERALEN
8
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
269
mg
kalium
16
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Atemoya | Wikipedia (ES/EN) Atemoya| Center for new crops, Purdue University Cherimoya, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com