top
Atemoya
Annona squamosa x cherimola
Atemoya
 
Atemoya - Annona squamosa x cherimola

Atemoya

De atemoya is een kruising van de suikerappel en de cherimoya. De vrucht is in 1908 in Miami, Florida ontwikkeld.

In de atemoya zijn de kwaliteiten van beide roomappels verenigd. De naam is een samenvoeging van 'ate' een oude Mexicaanse benaming van de suikerappel en 'moya', van 'muya', dat zaad betekent. Het vruchtvlees van is weliswaar vezeliger dan dat van de cherimoya, maar lijkt er sterk op, ook qua smaak. Heel belangrijk is, dat de atemoya bestand is tegen hogere temperaturen maar bovendien tegen een vorstje kan. Hij lijkt daarin zowel op de tropische suikerappel als op de uit de koele Andes afkomstige cherimoya. De atemoya is voor een roomappelsoort 'hard'.

De atemoya is een snelgroeiende tropische struik, die net als de chermoya zo'n 7-8 meter hoog kan worden, maar om wille van een efficiënte teelt gesnoeid wordt. In de winter verliest hij vrijwel al zijn bladeren. De Brix-waarde is 25°, veel zoeter dan een druif.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Culinair gebruik en bereiding

De vrucht wordt als handfruit of in bereidingen gebruikt. De zaden zijn niet eetbaar . Snijd de vrucht doormidden. De zaden laten zich dan gemakkelijk verwijderen. Lepel het vruchtvlees er vervolgens uit, schillen zal niet lukken.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Atemoya's zijn kort houdbaar. Houd ze buiten de koelkast, tenzij al rijp, bij temperaturen onder 12° stopt het rijpingsproces. Bewaar rijpe vruchten buiten de koelkast hoogstens enkele dagen. Gerijpt vruchtvlees kan goed ingevroren worden om bij wijze van ijs gegeten te worden. Eet atemoya's bij voorkeur koel.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De vrucht is rijk aan vitamine B1, B2 en B6, calcium, ijzer en fosfor. Hij bevat meer eiwitten dan andere vruchten.

Samenstelling per 100 gram rauw product

74
kcal
( 309,6 kJoule)
1,7
gram
eiwitten
17,7
gram
koolhydraten
2,3
gram
vezels
15
gram
waarvan suikers
0,6
gram
vet
Vitaminen
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
0,6
mg
nicotinezuur
(4% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
18
µg
foliumzuur (B9)
(9% ADH)
11,5
mg
vitamine C
(14% ADH)
mineralen
8
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,3
mg
ijzer
269
mg
kalium
16
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
4
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Atemoya | Wikipedia (ES/EN) Atemoya| Center for new crops, Purdue University Cherimoya, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com