Vialone nano
Iitaliaanse risotto-rijst
Vialone Nano
HET ITALIAANS ERFGOED
VIALONE NANO

VIALONE

De Vialone Nano is een in het begin van de 20e eeuw ontwikkelde Italiaanse culivar van de Oryza var japonica. De rijstkorrel is een semifino, met een vrij dikke kern die veel vocht op kan nemen. De Vialone is een goede risottorijst. De punten van de korrel slijten echter gemakkelijk, waardoor de korrel zijn vorm verliest.

De Nano Vialone Veronese, die alleen in de provincie Verona wordt verbouwd, heeft sinds 2 juli 1996 een Europese denominatie, Indicazione geografica protetta (IGP).

De Veronese vlakte staat bekend om zijn bronnen. Daarmee worden de kalkrijke akkers bevloeid waarop de rijst wordt verbouwd. In het voorjaar worden de velden waarop de rijst wordt verbouwd uitgevlakt, zodat alle planten onder gelijke omstandigheden kunnen groeien. Pas nadat de plantjes zijn uitgezet, wordt het rijstveld onder water gezet. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van het bronwater dat aan de voet van de stuwwal is opgevangen.

  • Vochtratio: 3,5-4,0 (dl vocht per 100 gram rijstkorrel)
  • Kooktijd: 13-15 min
  • Zetmeel:
  • Amylose: 23,9%

GEBRUIK

Vialone Nano wordt gebruikt in Venetiaanse risotto's die op de klassieke manier bereid worden, maar vloeiend(all'onda) gehouden worden of in de befaamde 'risotto alla pilota' waar de rijst op een heel aparte manier in een koperen pan wordt bereid.

Vialone Nano combineert uitstekend met paddestoelen en met groenten als pompoen en asperge en met vlees.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Sedert de 16e eeuw wordt op de toen nog moerassige Po-vlakte rijst verbouwd. De variëteiten uit die tijd droegen welklinkende namen als Nostrale, Ostiglia, Novarese en Leoncino. Uit deze klassieke variëteiten van de Japonica selecteerden de gebroeders De Vecchi uit Vialone (Pavia) in 1901 één zwarte rijstsoort, die zij Vialone nero noemden (Riso japonica nero X Lencino),.

Al spoedig werd deze variëteit in Verona, Mantua en Rovigo verbouwd. De nieuwe cultivar had echter twee problemen. De planten waren zo groot (135cm) en de aren zo zwaar dat veel planten knakten. Bovendien kon de rijst pas in de loop van oktober geoogst worden. Op het proefstation van Vercelli ontwikkelde men door kruising van deze Vialone nero en de Nano een nieuwe kleinere variëteit die oogstbaar is vanaf september. Het resultaat van de kruising is een goed teelbaar rijstsoort met een korrel die alle kenmerken van de Vialone nero heeft, veel zetmeel bevat en zeer geschikt voor de bereiding van een romige risotto. Qua kookprestatie lijkt de Vialone Nano op de Carnaroli.

Net als met de Vialone nero gebeurde verspreidde de teelt zich al snel over het hele gebied, maar de teeltomstandigheden in Mantua en Verona verschillen, waardoor de rijstteelt in Mantua zich minder ontwikkelt. Als gevolg daarvan hebben de producenten in Verona hun IGP-erkenning in 1997 behaald, waar Mantua pas nu gestart is met de aanvraag. Geprikkeld door het marktsucces van de Vialone Nano Veronese (?) brengen zijn nu de Vialone Nano Mantovano op de markt.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

360
kcal
( 1506,2 kJoule)
6,6
gram
eiwitten
79,3
gram
koolhydraten
0,6
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
27
mg
omega-3
126
mg
omega-6
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
1,6
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
9
µg
vitamine B9
MINERALEN
9
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,8
mg
ijzer
86
mg
kalium
35
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
108
mg
fosfor
1,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Vialone Nano | Wikipedia (EN/IT) Riso vialone nano Veronese IGP | Eat italy news, Ottobre 2015 Riso vialone nano Veronese IGP | Concorzio di tutela della IGP Riso Nano vialone Veronese Vialone Nano Mantovano | Sapori del Mantovano Il nostro Riso di Grumolo delle Abbadesse | Riso Natura Il Vialone Nano Mantovano | Consorzio del Riso Vialone Nano Mantovano in Gustosamente La sfida di Mantova' | Riso Italiano portal Riso Nano Vialone Veronese | DOOR Database Landbouw- en plattelandsontwikkeling Denomination information Riso di Pavia | Camera di commercio Pavia