Vialone Nero
Iitaliaanse zwarte rijst
Vialone Nero
HET ITALIAANS ERFGOED
VIALONE NERO
VIALONE NERO INTEGRALE

VIALONE NERO

De Vialone Nero is een in het begin van de 20e eeuw ontwikkelde Italiaanse culivar van de Oryza var japonica. De rijstkorrel is een semifino, met een vrij dikke kern die veel vocht op kan nemen. Hoewel de Nero met de komst van de verbeterde Vialone Nano vrijwel compleet van de kaart is geveegd, wordt hij nog wel verbouwd en geleverd.

De volkoren Vialone nero, een zwarte rijst, is momenteel een niche, lastig te verbouwen, mede daardoor duur. Naast de volkoren Nero, wordt de gepelde Nero geleverd, en goede risottorijst, en meel dat gemalen is van de volle korrel.

VERKRIJGBAARHEID

De richtprijs van de Vialone nero van Melotti bedraagt €3,40 per 500 gram, € 5,50 per kilogramsverpakking. De kooktijd bedraagt 15-17 minuten.

Van het merk Zaccaria (zie afbeelding) komt de Vialone nero integrale van een variëteit die Otello heet. het bedrijf uit Barraggia teelt de rijst in Biella. Richtprijs van deze volkorenrijst is € 6,20 per kilogram.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Sedert de 16e eeuw wordt op de toen nog moerassige Po-vlakte rijst verbouwd. De variëteiten uit die tijd droegen welklinkende namen als Nostrale, Ostiglia, Novarese en Leoncino. Uit deze klassieke variëteiten van de Japonica selecteerden de gebroeders De Vecchi uit Vialone (Pavia) in 1901 één zwarte rijstsoort, die zij Vialone nero noemden (Riso japonica nero X Lencino),.

Al spoedig werd deze variëteit in Verona, Mantua en Rovigo verbouwd. De nieuwe cultivar had echter twee problemen. De planten waren zo groot (135cm) en de aren zo zwaar dat veel planten knakten. Bovendien kon de rijst pas in de loop van oktober geoogst worden. Op het proefstation van Vercelli ontwikkelde men door kruising van deze Vialone nero en de Nano een nieuwe kleinere variëteit die oogstbaar is vanaf september. Het resultaat van de kruising is een goed teelbaar rijstsoort met een korrel die alle kenmerken van de Vialone nero heeft, veel zetmeel bevat en zeer geschikt voor de bereiding van een romige risotto. Qua kookprestatie lijkt de Vialone Nano op de Carnaroli.

De oorspronkelijke Vialone nero staat momenteel weer in de belangstelling, en wordt daarin ondersteund door het Convivium Pavia van Slowfood Italia. Deze nero is afkomstig van de rijstvelden van de familie Melotti, die de rijst gepeld sedert 2012 weer op de markt brengt.

Eén van de volkorenversies komt van het landgoed van de familie Panigati in Sant'Alessio, waar hij temidden temidden van de (witte) Vialone Nano, Carnaroli, Baldo en Arborio groeit. Vooralsnog heeft de familie een perceel van slechts 2 hectare in teelt. De Panigati's werken aan de uitbouw van de teelt, in samenwerking met de Varietà da Conservazione Lombarde Registrate, die zich richt op de bescherming van oude plantenrassen.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

375
kcal
( 1520 kJoule)
9,73
gram
eiwitten
83,9
gram
koolhydraten
2,59
gram
vet
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Rinasce el vialone nero | Riso Italiano