Vialone Nano Mantovano
Italiaanse rijst
Vialone Nano MANTOVANO
HET ITALIAANS ERFGOED
VIALONE NANO MONTAVONA

VIALONE NANO MANTOVANO

De Vialone Nano is een in het begin van de 20e eeuw ontwikkelde Italiaanse culivar van de Oryza var japonica. De rijstkorrel is een semifino, met een vrij dikke kern die veel vocht op kan nemen. De Vialone is een goede risottorijst. De punten van de korrel slijten echter gemakkelijk, waardoor de korrel zijn vorm verliest.

Één van de plaatsen waar Vialone Nano wordt verbouwd, is Mantua, in het bijzonder in het gebied aan de linkeroever van de de rivier de Mincio, een gebied dat 'de rijststraat' wordt genoemd (Strada del riso). In het midden van de 18e eeuw werd aan de Mincio al meer dan 2.500 hectare rijst verbouwd.

In 2003 is de Associazione Strada del Riso e dei Risotti Mantovani opgericht om voor de rijstteelt aan de Mincio net als voor de Veronese Vialone Nano Europese erkenning te krijgen. De Vialone wordt er niet op een permanente rijstveld verbouwd, maar in wisselteelt. Zodra de rijst is geplant wordt het land onder water gezet.

  • Vochtratio: 3,5-4,0 (dl vocht per 100 gram rijstkorrel)
  • Kooktijd: 13-15 min
  • Zetmeel:
  • Amylose: 23,9%

GEBRUIK

Vialone Nano wordt gebruikt in Venetiaanse risotto's die op de klassieke manier bereid worden, maar vloeiend(all'onda) gehouden worden of in de befaamde 'risotto alla pilota', een Mantuese klassieker.

Vialone Nano combineert uitstekend met paddestoelen en met groenten als pompoen en asperge en met vlees.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Sedert de 16e eeuw wordt op de toen nog moerassige Po-vlakte rijst verbouwd. De variëteiten uit die tijd droegen welklinkende namen als Nostrale, Ostiglia, Novarese en Leoncino. Uit deze klassieke variëteiten van de japonica selecteerden de gebroeders De Vecchi uit Vialone (Pavia) één soort, dat zij Vialone nero noemden. Dit speelde zich af in 1901.

Al spoedig werd deze variëteit in Verona, Mantua en Rovigo verbouwd. De nieuwe cultivar had twee problemen. De planten waren zo groot (135cm) en de aren zo zwaar dat veel planten knakten. Bovendien kon de rijst pas in de loop van oktober geoogst worden. Op het proefstation van Vercelli ontwikkelde men uit deze Vialone en de Nano een nieuwe kleinere variëteit die oogstbaar is vanaf september. Het resultaat van de kruising is een goed teelbaar rijstsoort met een korrel die alle kenmerken van de Vialone nero heeft, veel zetmeel bevat en zeer geschikt is voor de bereiding van een romige risotto. Qua kookprestatie lijkt de Vialone Nano op de Carnaroli.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

360
kcal
( 1506,2 kJoule)
6,6
gram
eiwitten
79,3
gram
koolhydraten
0,6
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
27
mg
omega-3
126
mg
omega-6
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
1,6
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
9
µg
vitamine B9
MINERALEN
9
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,8
mg
ijzer
86
mg
kalium
35
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
108
mg
fosfor
1,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Vialone Nano | Wikipedia (EN/IT) Vialone Nano Mantovano | Sapori del Mantovano Il Vialone Nano Mantovano | Consorzio del Riso Vialone Nano Mantovano in Gustosamente La sfida di Mantova' | Riso Italiano portal