Venere
Iitaliaanse zwarte rijst
VENERE
 
VENERE

VENERE (ZWART)

De zwarte Venere heeft een glanzend, gepigmenteerde rijstkorrel, en een aroma dat doet denken aan vers brood. Dat aroma komt vrij zodra de rijst gekookt wordt. Het is anders als de meeste rijstssoorten in Italië (Japonica) een rijst van het type Oryza sativa indica.

Zwarte rijst heeft alleen zwart kaf (de buitenste laag van het pericarp), en wordt daarom als volkorenrijst aangeboden (riso integrale). De 'originele' Venere draagt het logo Filiera Riso Venere, dat staat voor de keten van 150 bedrijven die de Venere verbouwen en gebruiken (zoals restaurants) en die toezien op de kwaliteit van het product.

De richtprijs van Venere is € 3,00 voor een verpakking van 500 gram (voorgekookt, merk Gallo).  de vacuumblokken van Falasco, onder meer te koop bij Eataly, kosten € 3,40 (500 gram) respectievelijk € 5,80 per kilogram.

GEBRUIK

Deze zwarte rijst leent zich uitstekend voor meer exotische gerechten, combinaties met vis en schaaldieren.

De kooktijd bedraagt 45 minuten of 25 minuten wanneer de rijst vooraf (nachtje) in koud water geweekt is, een trucje dat bij alle volkoren rijst werkt trouwens. De rijst is gaar wanneer het kaf los komt van het graan. Voorgekookte (parboiled) venere is na 18 minuten gaar.

Van het volkoren meel wordt koek, brood en pasta gemaakt.

BEWAREN

Bewaar onbereide rijst bij voorkeur bij een temperatuur tussen 4° en 18° onder droge condities (luchtvochtigheid onder 60%)

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De zwarte Venere is geïnspireerd op de zwarte rijstsoorten uit China, waar zwarte rijst al bijna 5.000 jaar wordt verbouwd. Vanwege de hoge prijs was zwarte rijst voorbehouden aan de keizer en zijn hof.

Hij is gevormd uit ronde Hermes-rijst en zwarte Artemis. Hij is in 1997 op de markt gekomen. De naam betekent Venus en is tevens een samentrekking van de Vercelli, waar het Centro Ricerche Sapise (SA.PE.SI) is gevestigd dat de rijstvariëteit heeft ontwikkeld, en de kleur (nere). Venere wordt zowel in de provincies Vercelli en Novara in de Piemonte verbouwd als in de provincie Orestano op Sardinië.

De rijst is in de rijstregio Vercelli ontwikkeld, afgestemd op de Italiaanse omstandigheden door een specialist in Chinese hybriden dr. Wang Xue Ren.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

De zwarte kleur is afkomstig van anthocyanen, dezelfde kleurstof die ook verantwoordelijk is voor de paarsrode rode kleur van gewassen als rode kool, aubergine, kers en (rode) druif. Anthocyanen zijn anti-oxidanten zijn.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

362
kcal
(1515 kJoule)
7,4
gram
eiwitten
76,2
gram
koolhydraten
0,9
gram
waarvan suikers
3,4
gram
vezels
2,7
gram
vet
½
gram
verzadigd
1
gram
enkelvoudig onverzadigd
1
gram
meervoudig onverzadigd
41
mg
omega-3
918
mg
omega-6
VITAMINES
0,4
mg
vitamine B1
(36,4% ADH)
4,3
mg
nicotinezuur
(26,9% ADH)
1,5
mg
pantotheenzuur
(25% ADH)
½
mg
vitamine B6
(35,7% ADH)
20
µg
foliumzuur (B9)
(10% ADH)
MINERALEN
33
mg
calcium
0,3
mg
koper
1,8
mg
ijzer
268
mg
kalium
143
mg
magnesium
3,7
mg
mangaan
4
mg
natrium
264
mg
fosfor
10
µg
selenium

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Riso Venere | SA.PI.SE. Coop. Agricola Black Venere | Cascina Brarola Venere riso | Wikipedia (IT) Rice, brown, medium-grain, raw, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com