Sant'Andrea
Italiaanse rijst
Sant' Andrea
SANT'ANDREA RIJST

Sant'Andrea

Riso di Baraggia Biellese e Vercellese

De Sant' Andrea is een relatief jonge rijstsoort, een Japonica semifino, afgeleid van de Rizotto (Arborio (Vialone x Lady Wright) en aanvankelijk 'risotto' genoemd.

De korrel is iets kleiner dan de Carnaloni. Het is een zetmeelrijke korrel die veel vocht kan opnemen, goed smaken op neemt, maar niet te lang gekookt mag worden. Wees er daarom attent op de rijst niet te overkoken, wanneer je er bijvoorbeeld een risotto mee maakt. Hij kan plots om slaan van romig in papperig.

Sant'Andrea kleurt helder wit wanneer gekookt:

  • Vochtratio: 3,0 (dl vocht per 100 gram rijstkorrel)
  • Kooktijd: 14-16 min (al dente)
  • Kooktijd: 18-19 min (risotto)
  • Zetmeel:
  • Amylose: 17,7%

VERKRIJGBAARHEID

De echte DOP Riso Sant'Andrea is bij Eataly (voorlopig alleen nog in Italië) € 3,90. Lassie risotto-rijst zou een Sant'Andrea zijn (bron: Florine Boucher, NRC 22 augustus 1997), richtprijs circa € 3,60 per kilogram.

BEWAREN

Bewaar onbereide rijst bij voorkeur bij een temperatuur tussen 4° en 18° onder droge condities (luchtvochtigheid onder 60%)

GEBRUIK

Sant' Andrea wordt onder meer gebruikt voor de bereiding van arancini's en taarten, maar is zeer geschikt voor de bereiding van risotto. Vanwege het hoge zetmeelgehalte kan de rijst voor alle gerechten gebruikt worden waar een 'bindende' rijst nodig is, zoals voor arininci's

Er is ook volkoren Sant'Andrea. Net als andere volkoren rijsten dient deze goed gewassen en gespoeld te worden om ongerechtigdheden te verwijderen. Doe de rijst in koud water en kook haar zo'n 35 minuten, liefst tot alle water opgenomen of verdampt is. Laat de rijst vervolgens enkele minuten staan.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Sant'Andrea is in 1966 ontwikkeld uit een aantal Rizzotto-variëteiten door Ente Nazionale Risi in Milaan, en begin 1970 op de markt gebracht.

Het belangrijkste teeltgebied ligt in het noorden van de Piemonte, in de regio Baraggia Vercellese. De rijst die komt uit Biella en Vercelli aan de voet van de Monte Rosa heeft in 2007 het Europees DOP-predikaat (Denominazione di Origine Protetta) gekregen, overigens niet alleen de Sant'Andrea uit deze streek, ook de Arborio, Baldo, Balilla, Carnaroli, Loto en Gladio rijsten. De officiële naam van de beschermde rijstssoorten uit deze streek is 'Riso di Baraggia Biellese e Vercellese'.

De teelt van de Baraggia-rijst voert terug naar het prille begin van de 17e eeuw, 1606 om precies te zijn, in de gemeente Salussola. De Arborio is de oudste rijst in de regio, de Sant'Andrea de jongste, maar de Gladio de meeste geteelde, met een amylosegehalte van 25%.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

360
kcal
( 1506,2 kJoule)
6,6
gram
eiwitten
79,3
gram
koolhydraten
0,6
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
27
mg
omega-3
126
mg
omega-6
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
1,6
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
9
µg
vitamine B9
MINERALEN
9
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,8
mg
ijzer
86
mg
kalium
35
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
108
mg
fosfor
1,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Sant'Andrea Piemonte | Parlamento Europeo Riso di Baraggia biellese e vercellese | Riso Guerrini Riso di Baraggia | Wikipedia (IT) Riso di Baraggia | auteur Riso di Baraggia Biellese e Vercellese DOP | Taccuini Storici Riso di Pavia | Camera di commercio Pavia