Riso del Po
Iitaliaanse risotto-rijst
Riso del Po
HET ITALIAANS ERFGOED
VIALONE NANO DI GRUMOLO DELLE ABBADESSO

Riso del delta del Po

Sedert de 16e eeuw wordt op de toen nog moerassige Po-vlakte rijst verbouwd. De variëteiten uit die tijd droegen welklinkende namen als Nostrale, Ostiglia, Novarese en Leoncino. Momenteel zijn dat vooral de Carnaroli, Volano, Baldo en Arborio, alle Japonica's.

Elk van deze rijstsoorten is van het type superfino. De rijst uit de Po-vlakte heeft onder naam Riso del delta del Po sinds 2 juli 1996 een Europese denominatie, Indicazione geografica protetta (IGP). Deze geldt voor alle genoemde rijstsoorten.

Het gebied waar hij wordt verbouwd, de Po-vlakte wordt al in de 8e eeuw door Venetiaanse families in cultuur gebracht. De eerste rijststeelt zou aan het einde van de 15e eeuw, in 1495 hebben plaats gevonden. De paddie, zoals het rijstveld voor de natte rijstteelt wordt genoemd (naar het Maleisische woord padi voor rijstplant), wordt sindsdien beschouwd als de ultieme manier om het drassige gebied voor landbouw te gebruiken, in wisselteelt.

In het voorjaar worden de velden waarop de rijst wordt verbouwd, uitgevlakt, zodat alle planten onder gelijke omstandigheden kunnen groeien. Pas nadat de plantjes zijn uitgezet, wordt het rijstveld onder water gezet.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De Po-vlakte omvat globaal twee bodemtyperingen, de klei- en slibafzettingen van Rovigo en de turfgebieden van Ferrara. Ze worden respectievelijk de Terre bianchi (witte gronden) en de Terre nere (zwarte gronden) genoemd.

Beide bodemsoorten zijn vruchtbaar, maar voeren het water slecht af, waardoor het gebied zonder ingrijpen drassig is. De bodem bevat onder meer kalium, zodat deze niet kunstmatig bemest hoeft te worden. De rijstvelden worden maximaal acht jaar achtereen voor de rijstteelt gebruikt; daarna worden ze gedurende twee jaar gebruikt voor 'droge' landbouw.

De Delta waarop het IGP-label van toepassing is omvat (zie afbeelding)  Emilia Romagna (Berra, Comacchio, Codigoro, Goro, Jolanda di Savoia, Lagosanto, Massa Fiscaglia, Mesola, Migliarino, Migliaro en Ostellato) en Veneti (Ariano nel Polesine, Corbola, Loreo, Papozze en Porto Tolle).

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

360
kcal
( 1506,2 kJoule)
6,6
gram
eiwitten
79,3
gram
koolhydraten
0,6
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
27
mg
omega-3
126
mg
omega-6
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
1,6
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
9
µg
vitamine B9
MINERALEN
9
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,8
mg
ijzer
86
mg
kalium
35
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
108
mg
fosfor
1,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Vialone Nano | Wikipedia (EN/IT) Il nostro Riso di Grumolo delle Abbadesse | Riso Natura Radici storiche | Comune di Grumolo dell Abbadesse