Carnaroli
Italiaanse rijst
Carnaroli
 
CARNAROLI

CARNAROLI

Carnaroli is een Italiaanse kort-korrelige rijst. Het is een cultivar van de Japonica, een superfino, en wordt wel de Koning onder de (Italiaanse) rijstsoorten genoemd. Het is een kruising uit de veertiger jaren van de vorige eeuw, tussen de Vialone nano en de Lencino, een oude Italiaanse cultivar.

De Carnaroli-korrel is dun en lang, en zetmeelrijker dan de Vialone, en de zetmeelbalans van de kern en de oppervlakte zijn meer in balans. Met koken wordt de korrel mooi transparant, en de korrel behoudt haar vorm. Deze rijstsoort is heel populair voor toepassing in elegante risotto's als saffraanrisotto en risotto's met schaaldieren en in risotto's waarin kwetsbare (last-minute) ingrediënten worden gebruikt. Deze worden in Vercelli paniscia genoemd.

Door het hoge amylosegehalte is de rijst niet plakkerig, en niet geschikt voor het maken van romige risotto's.

  • Vochtratio: 3,0-3,5 (dl vocht per 100 gram rijstkorrel)
  • Kooktijd: 16-20 min
  • Zetmeel:
  • Amylose: 24,1%

GEBRUIK

Carnaroli is bijzonder geschikt in gerechten waar de individuele korrel behouden moet worden, zoals in gerechten met veel vocht. De smaak is notig.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Carnarolirijst is in 1945 op de markt gebracht door rijstbouwer De Vecchi, de zelfde die aan het begin van de 20e eeuw de Vialone op de markt bracht. Het was een jaar voordat Domenico Marchetti de door hem uit deze Vialone ontwikkelde Arborio op de markt brengt. De strijd tussen deze beide nieuwe rijstsoorten wordt in de 70'er jaren beslecht in het voordeel van de Arborio, die de Carnaroli vrijwel van de markt verdringt.

Rond 1980 wordt de Carnaroli op nog maar 480 hectare verbouwd, een schijntje ten opzichte van de 25.000 hectare in zijn hoogtijdagen. De Arborio blijkt steeds meer een minder geslaagde risottorijst te zijn, en krijgt de maat aan gemeten. Vanaf dat moment groeit het rijstareaal van de Carnaroli weer gestaag, naar 1.000 hectare in 1989 en bijna 10.000 hectare nu. De Arborio verliest terrein aan de Carnaroli, maar ook aan een nieuwkomer, de Volano, die geleidelijk aan de plaats van Arborio lijkt te gaan in nemen.

Carnaroli wordt vooral verbouwd in de regio's Pavia, Novara en Vercelli in het noorden Italië.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

360
kcal
( 1506,2 kJoule)
6,6
gram
eiwitten
79,3
gram
koolhydraten
0,6
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
27
mg
omega-3
126
mg
omega-6
VITAMINES
0,1
mg
vitamine B1
1,6
mg
vitamine B3
0,1
mg
vitamine B6
9
µg
vitamine B9
MINERALEN
9
mg
calcium
0,1
mg
koper
0,8
mg
ijzer
86
mg
kalium
35
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
1
mg
natrium
108
mg
fosfor
1,2
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Dal Riso al Carnaroli | Cascina candiana Carnaroli | Wikipedia (EN/FR)