Bulgur
Graanproduct van harde tarwe
BULGUR
BULGURSOORTEN EN -FRACTIES (AFBEELDINGEN)
VOLKOREN BULGUR #1

BULGUR (DURUM)

Bulgur is een graanproduct, net als couscous, en wordt daar regelmatig mee verward. Maar couscous wordt gemaakt van een tarwepulp, en bulgur van de hele korrel, een groot verschil.

Bulgur wordt net als couscous in de regel gemaakt van harde tarwe (durum). Nadat de korrels gestoomd en gedroorgd zijn, worden die grof gemalen of gebroken, afhankelijk van de gewenste fractie:

Alle bulgur is voorgekookt. Qua bereiding is bulgur verwant aan risjt, qua smaak aan couscous. Bulgurgerechten zijn vaak pilavs, maar bulgur wordt ook gebruikt in soepen en als vulling.

De grofheid van bulgur wordt aangeven met nummers, met de aanduiding fijn, middelfijn enzovoort of, vaak komt de durum uit Turkije, met de Turkse benaming. Behalve bulgur van gewone durum tarwe, is er biologische bulgur en bulgur van (meestal biologische) kamut-tarwe. Het Turkse woord 'esmer' betekent bruin, het woord 'kepekli' volkoren.

BEREIDING

De bereidingswijze van bulgur verschilt van land tot land. De absorptiemethode is een bereidingswzijze die we ook van rijst kennen. De bulgur wordt eerst 20-30 minuten in koud water geweekt om qua volume te verdubbelen. Daarna worden ze een kwartier in water gekookt, beginnende met koud water. Neem tweemaal zoveel water als bulgur. Na dat kwartier wordt de bulgur 10 minuten te rusten gezet, met gesloten pan, om verder te garen en uit te zetten.

 

Een tweede bereidingswijze is die volgens de risottomethode. Bak de korrel aan in een koekenpan in een goede olie. Voeg er vervolgens beetje bij beetje een goede, warme bouillon aan toe. Roer de bulgur steeds even door, zodat deze gelijkmatig gaart, en voeg steeds wat bouillon toe tot de bulgur de juiste garing heeft. Het lekkerste is de bulgur wanneer hij net als risotto 'al dente' is, dus minder gaar dan een couscous.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

De bakermat voor tarwe zijns de Levant en de hoogvlakten van Syrië. Het zal geen toeval zijn dat bulgur de toon zet in de Armeense, Assyrische, Libanese en Turkse keuken

Door de eeuwen heen heeft bulgur zijn weg gevonden naar andere keukens, zoals die van het Middellandse zeegebied en van het Midden-oosten tot aan India. Dat gebeurde vooral tussen de 14e en 17e eeuw, toen het Ottomaanse rijk zijn hoogtepunt kende, en zich uitstrekte van Oosterrijk tot aan Baku en de Perzische golf en van Algerije tot de zuidpunt van Ethipoië en Jemen.

Egyptenaren, Romeinen, Babyloniërs, Hettieten en Israëlieten waren ver voor Christus al bekend met het bereiden en eten van tarweproducten zoals bulgur. Naar het schijnt kenden de Chinesen deze techniek al veel eerder, 2800 jaar voor Christus.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

Het woord bulgur stamt vermoedelijk van het Arabische búrğul en het Perzische barğūl.

VERTALING BULGUR

engels
bulgur
frans
boulghour
grieks
pourgoúri
turks
bulgur
hindi (india)
dalia
arabisch
búrğul, jarish
perzisch
barğūl

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

SAMENSTELLING PER 100 GRAM DROOG PRODUCT
342
kcal
( 1430,9 kJoule)
12,3
gram
eiwitten
75,9
gram
koolhydraten
18,3
gram
vezels
0,4
gram
waarvan suikers
1,3
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
½
gram
meervoudig onverzadigd
23
mg
omega-3
518
mg
omega-6
VITAMINES
3
µg
vitamine A
(0% ADH)
0,2
mg
vitamine B1
(18% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
5,1
mg
nicotinezuur
(32% ADH)
1
mg
pantotheenzuur
(17% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
27
µg
foliumzuur (B9)
(14% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(1% ADH)
1,9
µg
vitamine K
(3% ADH)
MINERALEN
35
mg
calcium
0,3
mg
koper
2,5
mg
ijzer
410
mg
kalium
164
mg
magnesium
3
mg
mangaan
17
mg
natrium
300
mg
fosfor
2,3
µg
selenium
1,9
mg
zink
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Bulgur | Wikipedia (EN/IT) Bulgur | Grains of truth, wheat foods council Bulgur, dry, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com