Falernum
Likeur op rumbasis
Falernum
 
falernum
FALERNUM ©2008 FOTO: CRAIG HERMANN

FALERNUM

Falernum is een kruidige likeur op basis van rum. Het alcoholpercentage bedraagt 11%. De hoofdingrediënten zijn naast suiker, kruidnagels, gember, kaneel en limoen.

In de goede verhoudingen gemixt overheerst de kruidnagelsmaak, en zijn de andere ingrediënten noten op de achtergrond. Taylor's Velvet Falernum zou het dichtst bij het originele recept uit Barbados komen. Hoe oud het recept is, is niet bekend, de meningen verschillen daarover. Het recept van Taylor zou uit 1890 dateren, wie zijn wij om dat te betwijfelen ?

Het Duitse Bitter Truth maakt de likeur ook. Het is een jong bedrijf, gespecialiseerd in likeuren en bitters. Monin en nog een aantal merken, leveren een alcoholvrije Falernum-siroop. Je kunt je af vragen waarom je die in cocktails zou gebruiken. In een alcoholvrije 'cocktail' wellicht.
Zelf maken ?

INGREDIËNTEN

170
ml
demerara rum
9
ml
limoenen (zest)
ca 40
 
kruidnagels
40
ml
gembersnippers
170
ml
demerara rum
TWEEDE BEWERKING
¼
 
amandelextract
4
dl
demerara siroop 2:1
125
ml
helder limoensap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Mix de rum, limoenzest, kruidnagels en gember, en zet deze in een goed gesloten pot in de koelkast.

Maak de siroop van 2 delen suiker op te lossen in 1 deel water. Het is de bedoeling dat te doen zonder de siroop te verwarmen.

DE BEREIDING

Neem 24 uur later de pot uit de koelkast en filter de rum door een fijne doek. Druk alle sappen uit de vaste stof !

Voeg de koele siroop, de amandelextract en de limoensap bij elkaar, en schud het mengsel goed door.

BRONVERMELDING UPDATE NOVEMBER 2017

Falernum | Wikipedia (EN) Falernum: History, Heresy, and Homebrewing | K. Walczak, 2011 Drink me magazine, Larger dinks