Het wordt gebruikt in de Szechuan-keuken , waar het de titel 'ziel van de Szechuan-keuken' heeft.
Pixian dòu bàn jiàng is een specialiteit uit Pixian, een stad op 10 kilometer van Chengdu, in de provincie Szechuan.
De fermentatie vindt plaats volgens eeuwenoude tradities. De Aspergillus oryzae zorgt er voor dat zetmeel omgezet in aminozuren. Het resultaat is een licht zoete pasta, die in dit geval doordat deze ook andere ingrediënten als sojabonen kent ook zout en kruidig is. Douban jiàng is verwant aan het Koreaanse gochujang.
Ga voorzichtig te werk met dòu bàn jiàng, begin met een eetlepel. Fruit deze, zoals je met ui doet, en voeg knoflook en/of kruiden toe. Een beroemd dòu bàn jiàng-gerecht is Mapo tofu, dat draait om licht gefruite dòu bàn jiàng, een smakelijke bouillon en tofu.
Doe de dòu bàn jiàng van de verpakking over in een hermetisch afsluitbaar potje en bewaar het in de koelkast.Dòu bàn jiàngs waarin olie is verwerkt zijn minder lang houdbaar dan dòu bàn jiàngs zonder. De olie die verwerkt wordt in dòu bàn jiàng is in de regel hong you 红油, rode olie.
Dòu bàn jiàng is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en verpakkingen, onder meer van het merk Lee Kum Kee (Hong kong) als toban djan, chili bean sauce, de pittige uitvoering, in Pinyin: là dòu bàn, waarin 'là' pittig betekent. De Pixian dòu bàn jiàng in rode pakje, is van de Szechuan Pixian Dòubàn Co, en is bekroond. Het is een vrij milde, drie jaar gerijpte pixian. Richtprijs van laatste &euro, 2,00 (227 gram).
Die met de dame op de voorkant, is er in een soortgelijk pakje met 250 gram en in een gevlochten mandje met 800 gram. Deze Piaxian van Sichuan Dan Dan Seasoning Co Ltd zou tot de beste soorten behoren. Richtprijs van het pakje €, 2,00 (250 gram) respctievelijk € 5,00 (800 gram).
Respecteer het copyright !