Arrowroot
Bindmiddel
ARROWROOT
 
ARROWROOTPOEDER

ARROWROOT

Arrowroot (Maranta arundiceae) is een plant waarvan de gemalen wortel als bindmiddel wordt gebruikt.

De Marantha behoort tot de Marantaceae-familie in de orde van de Zingiberales, waartoe ook de familie van de gemberachtigen Zingiberaceae) hoort. Arrowroot is dus verwant aan de gember. Van de arrowroot wordt alleen de bitter smakende wortel gegeten.

De plant groeit in het wild in het regenwoud, liefst in de buurt van water. De plant heeft een voorkeur voor lager gelegen gebied, maar komt tot op een hoogte van 1.000 meter voor. Hij groeit op losse, bij voorkeur zandige grond, maar -zoals op St. Vincent- ook op vulkanische grond.

Het is een eenjarige, kleine struik (1 tot 1.50 meter hoog) welke vanaf de vierde maand bloeit met witte, buisvormige bloempjes. Hij heeft een cylindervormig verdikte wortelstok die voor ongeveer een kwart uit zetmeelbestaat. Dat wordt gewonnen uit de pulpachtige substantie die wordt verkregen door de geschilde wortels fijn te malen. Dat gebeurt na 1 jaar, wanneer de wortelstok een lengte van wel 30 cm is uitgegroeid.

De naam arrowroot wordt vaker gebruikt, voor andere planten als de Maranta. Kudzu (Pueraria lobata) bijvoorbeeld wordt wel de Japanse arrowroot genoemd. Canna edulis wordt net als Canna indica tot meel vermalen en 'arrowroot' genoemd. En dan is er nog de Zamia pumila, inderdaad (ooit) ook arrowroot geheten, Florida arrowroot in dit geval.

AANKOOP

Echte arrowroot ziet er vrijwel hetzelfde uit als aardappel- of rijstzetmeel, en voelt hetzelfde wanneer je het tussen je vingers wrijft. Maar echte arrowroot geeft een karakteristieke geur af wanneer je het met kokend water in aanraking brengt. In het verleden werd met regelmaat cassavemeel en aardappelzetmeel als arrowrot aan de man gebracht. Qua bindresultaat zijn deze zetmelen onvergelijkbaar. De gelei van arrowroot is veel gladder en consistenter.

De richtprijs vor biologische arrowroot is €15,00 per kilogram.

GEBRUIK

Arrowroot gaat al een binding aan bij 65°, een reden om het te gebruiken bij de bereiding van delicate sauzen, pudding en glazuur, producten die niet aan de kook mogen komen:

  • koud toevoegen met een garde, daarna zachtjes verwarmen en met spatel roeren (geen lucht inbrengen) tot aan het bindpunt van 65°,
  • in koude vloeistof oplossen alvorens arrworoot aan warme vloeistof toe te voegen,

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Uit archeologisch is gebleken dat de plant meer dan 10.000 jaar geleden in de Caraïben verbouwd en gegeten werd, als basisvoedsel voor de inheemse Arawak-bevolking

De plant komt van nature in veel tropische gebieden voor. De belangrijkste producent was lange tijd het Caraïbische St. Vincent. Tegenwoordig is de commerciële teelt verspreid over andere eilanden in de Caraïben, zoals Jamaica, Brazilië, Thailand, India, de Philippijnen, Zuid-Afrika en Australië.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De Arawaks noemden de plant aruara, wat 'meel van meel' betekent. De naam arrowroot is een verbastering van dat Arawak-woord, omgeven met misverstanden. Hoewel de arawaks de plant als medicijn gebruikten, meende men dat ze gebruikt werden om een pijlwond te behandelen om zo het gif van pijlen op te nemen. De vertaling arrowroot en pijlwortel zijn daarom feitelijk onjuist.

Andere lokale benamingen voor arrowroot zijn arruruz, cara maco, sagú de Vincente en jamaichipeke.

VERTALING ARROWROOT

engels
arrowroot
frans
marante, dictame
italiaans
 
spaans
yuquilla
duits
pfeilwurz
hindi (india)
tikhor
indonesisch
ubi garut
japans
kuzu ukon クズウコン
vietnamees
mì tinh
chinees
zu yhu  
 

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

SAMENSTELLING PER 100 GRAM RAUW PRODUCT

357
kcal
(1495 kJoule)
0,3
gram
eiwitten
88,1
gram
koolhydraten
3,4
gram
vezels
0,1
gram
waarvan suikers
9
mg
omega-3
36
mg
omega-6
VITAMINES
7,0
µg
foliumzuur (B9)
(3,5% ADH)
MINERALEN
40
mg
calcium
0,3
mg
ijzer
11
mg
kalium
3
mg
magnesium
1
mg
mangaan
2
mg
natrium
5
mg
fosfor
0,1
mg
zink

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Arrowroot | Wikipedia (NL/EN) Arrowroot | Etymologiebank P.A.F. van Veen, Van Dale etymologisch woordenboek Arrowroot | M.D. Erdman, 1984 Economic botany, New York Botanical garden Maranta arundinacea | FAO FAO Ecocrop Maranta arundinacea | Record display Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen Arrowroot, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com