The Columbian exchange
 
THE COLUMBIAN EXCHANGE
 
THE COLUMBIAN EXCHANGE
ALFRED W. CROSBY
 

THE COLUMBIAN EXCHANGE

Het is de naam van een door Alfred W, Crosby geschreven boek uit 1972 dat betrekking heeft op de uitwisseling van landbouwrassen, ziekten en culturen in de 15e eeuw tussen de Oude en de Nieuwe wereld na de ontdekking van de laatste door Columbus in 1492.

De ontdekking van de Amerika's heeft een enorme impact gehad op de tot bekende 'Oude' wereld. Deze maakte kennis met producten die tot dan onbekend waren, zoals de aardappel, zoals de Nieuwe wereld bijvoorbeeld kennis maakte met het paard. Deze, in goed Nederlands Columbiaanse uitwisseling veranderde hele culturen, wat te denken van de betekenis van de tomaat voor de Italiaanse keuken, van de chilipeper voor de Aziatische keukens, chocolade in Zwitserland, en ga zo maar door.

De uitwisseling was wederzijds en betekende ook de uitwisseling van ziektes en epidemieën, die vooral funest waren voor de Nieuwe wereld: malaria, cholera en typhus bijvoorbeeld. Analoog aan deze uitwisseling tussen de beide werelden in de 15e eeuw, spreken we van de Euraziatische uitwisseling, met een sleutelrol voor de handelsrelaties via de Zijderoutes.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2019

Columbian exchange | Wikipedia (EN/PT/NL) Columbian exchange | Gilder Lehrman Institute of American history Alfred W. Crosby's Columbian exchange | University of Texas Columbian exchange | Alfred W. Crosby,2003 Praeger publishers, Westport USA, ISBN 0-275-98073-1
Deze site is in bewerking, waardoor foto's kunnen ontbreken of links niet werken. Excuus daarvoor. De site wordt herbewerkt na een aanslag op de site door copyright-jagers begin 2019.