Natuurlijke suikers
De zoete koolhydraten
NATUURLIJKE SUIKERS
NATUURLIJKE SUIKERS
SACHAROSE-KRISTALLEN | ©2006 FOTO: L. ANDLER

NATUURLIJKE SUIKER

Bij suikers denk je aan de witte korrels, ooit bestempeld als 'het witte goud'. Suikerbieten en suikerriet. Dit artikel heeft betrekking op alle zoete koolhydraten. Die noemen we de natuurlijke suikers.

Een koolhydraat is een biologische molecule die bestaat uit koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen: CnHnOn, verdeeld over monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden, waarover elders meer. De drie voornaamse vormen van koolhydraten in ons voedsel zijn zetmeel, suikers en vezels.

Suikers komen in de meeste planten voor, maar niet in iedere plant in een winbare hoeveelheid. Van oudsher wordt suiker gewonnen uit geperst suikerriet en getapte (palm)nectar, en in de vorm van honing, dankzij de tussenkomst van de honingbij. Pas van veel later datum is de winning van suiker uit de suikerbiet.

Suikers zijn er in veel vormen, enkelvoudige suikers - monosachariden - zoals glucose, fructose en galactose, disachariden, twee met elkaar verbonden monosachariden, zoals sucrose, maltose en lactose, en oligosachariden, langere suikerketens. Simpeler gezegd, een onderscheid op basis van het aantal met elkaar verbonden koolhydraten. Iedere suiker is opgebouwd koolstof-, waterstof- en zuurstof-ionen.

Oligisachariden komen in alle peulvruchten voor, en zijn verantwoordelijk voor de gasvorming wanneer je bonen hebt gegeten.

GEZONDHEIDSASPECTEN

VOEDINGSSTOFFEN - GEZONDHEIDSRISICO'S

Koolhydraten geven energie, wat betekent dat ze calorierijk zijn, alhoewel ongeveer half zoveel als vet. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om tussen 40 en 70% van hun energie uit koolhydraten te halen. Over het gezond of ongezond zijn van suiker zijn de meningen zeer verdeeld.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Sugar | Wikipedia (EN/NL) Carbohydrate | Wikipedia (EN/NL)