Tandoor (tannur)
Oven
TANDOOR
RECEPTEN MET DE TANDOOR
ARMEENSE TONIR

TANDOOR

Hoewel de tandoor geen Indiase maar een Babylonische uitvinding is, wordt gewoonlijk de Brits-Indische benaming en niet de Arabische (tannur) gebruikt.

Het hart van de tandoor is de enorme vuurhaard, waarmee oventemperaturen tot wel 480°C bereikt kunnen worden. Als brandstof wordt gewoonlijk hout of houtskool gebruikt, waardoor de gerechten die in de oven bereid worden het kenmerkende aroma krijgen.

Om de goede temperatuur te bereiken dient de oven ruim te voren aangestoken te worden, en vanzelfsprekend langere tijd te blijven branden.

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Het principe van de tandoor (tannur) is vermoedelijk van Babylonische origine, in het Neolithische Irak. De eerste tannurs waren diepe grondovens. Ze hadden een doorsnede van een meter en waren bijna manshoog.

Het primaire doel was niet er in te bakken, maar het vuur gaande te houden. De eerste tannurs waren slechts gemaakt van keien die met modder besmeerd waren. Al doende ervoer men dat de wand gebruikt kon worden om te bakken, mits de wand verbeterd werd en het deeg zou blijven plakken. Het eerste werd moeglijk door de wanden met klein te besmeren, het tweede dor een plakkerig deeg te maken, met weinig water.

Het concept is overgenomen door de Perzen die het concept verbeterden en verspreidden. De tandoor wordt gebruikt in veel Arabisch sprekende landen, Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid- en Centraal-Azië en de Kaukasus.

Gedurende de eeuwen is de oven geëvolueerd tot een bovengrondse oven, die vaak op daken werd gezet zodat de rook zou verwaaien en het huis niet in de rook zou staan. Veel (houten) huizen hebben dat niet doorstaan en zijn afgebrand, waarna de dakoven uit zwang is geraakt.

De tandoor wordt voor meer doeleienden dan het bakken van brood gebruikt. Beroemde gerechten zijn de Mughal Kip-tikka, de Indische tandoori kip en de Kalmi-kebabs.

TAALKUNDIGE ASPECTEN, ETYMOLOGIE

De benaming is vermoedelijk ontleend aan het Akadische woord tinûru, dat modder-vuur betekent, en verwijst naar de vroegste uitvoering van de tandoor. Het woord tandoor is afgeleid van het Perzische tanūr en het Arabische tannūr, met dubbel-n.

VERTALING TANDOOR

engels
tandoor
frans
tandour
italiaans
 
spaans
tandur
duits
tandur
arabisch
tannur
hindi (india)
tandūr;
turks
tandır
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Tannur | Slowfood Beirut