Frituurijzer
gereedschap
FRITUURIJZER
RECEPTEN MET HET FRITUURIJZER
DE ACHU

FRITUURIJZER

Dit gereedschapje, dat doet denken aan het brandmerken van vee in het wilde westen van de 19e eeuw, is een zogenaamd frituurijzer, slechts bedoeld om krokante koekjes (wafeltjes) te maken door de vorm eerst te dopen in beslag en deze vervolgens in hete olie te dompelen.

Dit type frituurijzer wordt wel onder de naam Wafelset aangeboden, een term die uit Duits is komen overwaaien, De techniek van het maken van die niet alleen met wafeltjes, de techniek wordt ook gebruikt voor het maken van cups, zoals de Maleisische kuih pati cups, zij met een heel ander type vorm.

Dit soort koekjes wordt overal ter wereld gemaakt, van Scandinavië tot Mexico, en van Japan tot Iran. In India bijvoorbeeld wordt het een achu-vorm genoemd, en wordt het gebruikt om achu murukku of achappam te maken, een gefrituurde, zoete rijstsnack.

In Galcië (Spanje) worden er flores mee gemaakt, die de vorm hebben van de 'flor-de-lis', in de heraldiek de Franse lelie genoemd. Het is het Kruis van de Orde van Calatrava. De vorm is van later datum dan het Spaanse recept, dat stamt uit dfe Joods (Sefardische) middeleeuwse keuken.

VERTALING SOORT

engels
 
frans
 
italiaans
 
spaans
molde (flores)
duits
 
arabisch
 
hindi (india)
achu
indonesisch
 
japans
kuchele
vietnamees
 
chinees
 
 

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Het principe van het 'stempelen' van een rozenkoekje wordt overal ter wereld toegepast. De rosette-cake is verankerd in menige samenleving, waaronder de Scandinavische, de Chinese, de Indische en de Turkse, maar ook de Mexicaanse. In Turkije heten ze 'demur tatlısı', wat ijzerpudding betekent, naar het materiaal waarvan de vorm meestal gemaakt is. In Iran heten ze 'bāmiyeh' of 'zulblā', in Mexico 'buñuelos.

De Maleisie versie heeft verscheidene benamingen, zoals 'kuih loyang' (wat bronscake betekent, naar de bronzen vormen), 'kuih ros' (rozencake) se cakes) en 'fung wo beng' (bijennestcake). De Maleisische variant bevat naast kokos ook eieren.

CULINAIR EN RECEPTEN

Eén van de koekjes die met behulp van de rosette wordt gemaakt is de al genoemde Achappam uit India van rijstebloem. Uit Iran komt Khatoon panjereh van tarwezetmeel.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Wet grinder | Wikipedia (EN)