CONGEE
Een vloeibare brij
CONGEE
 
CONGEE | RIJST

CONGEE

Congee is een gruwel van rijst, een van oorsprong Chinees gerecht met een geschiedenis van duizenden jaren. Voor de bereiding wordt in de regel kortkorrelige rijst gebruikt, maar ook andere granen, zoals in het noorden van China, waar vanwege het koudere klimaat geen rijst groeit.

Anders als Europese polenta's en Afrikaanse fufu's herken je congees vaak niet aan de naam, kent ieder land zijn eigen benamingen, mede afhankelijk van de samenstelling en de bereidingswijze. Zoals de Koreaanse juk, de Japanse kayu of de Europese (Portugese) rijstsoep canja en gruwel.

De eerste congees werden vermoedelijk niet van rijst gemaakt maar van gierst. Deze werden chan genoemd wanneer het een pap was, en chi wanneer de congee dunner was.Het woord congee is niet eens van Chinese herkomst, maar komt uit het Tamil, waar het gerecht kanji heet, een woord dat al dan niet verbasterd in verscheiende klanden terug komt als de benaming van congee. Zoals in Indonesië waar het bubur of kanji heet, In streken in India waar het kanhji of ganji heet, en de al genoemde Portugese canja en de Japanse kayu.

Congees zijn van oudsher volksvoedsel, wat verklaart waarom de bereiding van land tot land en van streek tot streek, maar ook van seizoen tot seizoen verschilt. Niet alleen voor wat betreft het gebruikte graan, maar ook de overige producten die in de congee verwerkt zijn, die er aan bij dragen dat congee een staalkaart van smaken is.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016