Bakmat
beklede glasvezelmatten
Bakmat
BAKMATTEN, BAKPLATEN EN BAKVORMEN
GLASVEZELMAT MET SILICONENAFWERKING

DE BAKMAT

Een bakmat is een hulpmiddel voor in de oven ter vervanging van een onderlegger zoals bakpapier. Bakmatten worden gemaakt van glasvezel en voorzien van een (voedselveilige) siliconenlaag of antikleeflaag (teflon). Ze zijn er in tal van vormen, maten en uitvoeringen.

Glasvezel bakmatten zijn zowel heet als koud bruikbaar, waardoor ze toegepast kunnen worden in de oven, de magnetron, de koelkast en de vriezer en in de vaatwasser gereinigd kunnen worden.

Het temperatuurbereik van siliconenmatten reikt van -60° tot 260°, maar let op, afhankelijk van het fabrikaat en de uitvoering.

Bakmatten van glasvezel met een PTFE antikleef-coating, zoals Teflon, zijn er net als de siliconenmatten in gesloten en open structuur. Door het grote temperatuurbereik is de (zeer) open teflonmat bij uitstek geschikt voor gebnruik op een houtskoolrooster om te voorkomen dat producten met het rooster verkleven en om te voorkomen dat kleinere braadproducten door de roosters op de warmtebron vallen. Dit product kan niet tegen open vuur. Wanneer de vlammen de mat raken, beschadigt deze zonder meer.

MERKEN

Een bekend merk voor siliconenmatten, zo ingeburgerd dat de merknaam vooral in Engels-sprekende landen wordt gebruikt als productnaam, is Silpat, "the original non-stick baking mat". Het merk bestaat sinds 1965 en wordt gevoerd door Sasa Demarle, een Amerikaans-Franse onderneming. Een bijzonder product van Silpat is de geperforeerde bakmat, speciaal ontwikkeld voor het bakken van brood. De perforaties zorgen ervoor dat het brood kan zweten en een knapperige korst krijgt. Deze bakmat heeft een eigen naam: Silpain.

GEZONDHEIDSASPECTEN

Met betrekking tot het gebruik van PTFE (o.a. Teflon) worden nogal wat beweringen gedaan met betrekking tot de gezondheidsrisico's. Hieraan is een apart informatieblad gewijd.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Perfluorooctanoic acid (PFOA) | Wikipedia (EN) Perfluorooctanoic acid (PFOA) | US Environmental protection agency How safe is nonstick cookware ? | University of RTochester, medical center