Veel Afrikaanse pappen en gruwels worden gemaakt met gefermenteerde granen, sorghum, gerst of maïs, of wortels zoals cassave.
Het principe van het fermenteren kan zonder veel hulpmiddelen. Simpelweg de granen wassen en één tot drie dagen in vers water wegzetten. De nu zachte granen kunnen gemakkelijk vermalen worden, zelfs met een vijzel, de klassieke methode. De granen worden in etappes gezeefd tot alle graan gemalen is. De zemelen worden van oudsher aan de dieren gevoerd!
Soms wordt de pasta, de nog zeer vochtige granen leveren natuurlijk geen meel op, nogmaals gefermenteerd, en dan tot pap gekookt. Sommige pap wordt zelfs daarna nog gefermenteerd, niet om als pap te eten, maar om er voedzame repen van te maken, door de gel in bananenblad te wikkelen.
Veel van deze pappen zijn door de fermentatie enigszins zurig.
Er zijn nog geen artrikelen over bovenstaande pappen gepubliceerd (in voorbereiding)
Pap - oij een aantal Afrikaanse landen heet het zelfs zo - is maar één van de bereidingsvormen van gefermenteerd graan, andere vormen zijn brood (denk aan zuurdesem), balletjes (dumplings) en drank.
Respecteer het copyright !