top
Sichuan-keuken
China
SICHUAN
startafbeelding
foto-galerij foto-galerij foto-galerij
WASE MARKT - DALI © FOTO: OURFOOD 1986
IMPRESSIES VAN YUNNAN

SICHUAN (SZECHUAN)

De provincie Sichuan ligt in het zuidwesten van de Volksrepubliek China. De hoodstad is sedert de 4e eeuw voor Christus Chengdu, een stad met momenteel bijna 5 miljoen inwoners.

In 2008 vond op 80 km ten noordwesten van Chengdu een aardbeving plaats met een magnitude van 8.0 waarbij bijna 70.000 mensen omkwamen en bijna 400.000 mensen werden verwond. Bijna 5 miljoen mensen van de 15 miljoen mensen in het getroffen gebied werd dakloos. De grote steden in Sichuan waaronder Chengdu ontsnapten tenauwernood de dans.

CHENGDU 成都

Chengdu (in Pinyin: Chéngdū) was de hoofdstad van het koninkrijk Shu tijdens de Drie Koninkrijken, een periode die van 221 tot 263 duurde. De huidige stad is gesticht in de 4e eeuw nadat Shu door de Qin-dynastie werd veroverd.

De regio Chengdu wordt al 4.000 jaar bewoond. Het was het centrum van de Shu-cultuur onder de 9e Shu-koning die de hoofdstad verplaatste van het nabij Pixian naar Chengdu, dat op zijn hoogtepunt de op één na grootste stad van China in de geschiedenis was. Tijdens de Tang-dynastie, meer dan 1.200 jaar geleden werd Chengdu de belangrijkste handelsstad na Yangzhou, het vroegere Kanton.

De stad kende de nodige rampspoed. In 1279 werd meer dan een miljoen inwoners vermoord door de Mongolen, in 1644 vond in Sichuan en Chengdu opnieuw een slachting plaats, dit maal op conto van de Daxi, die er een koninkrijk stichtten, dat maar een kort leven beschoren was.

Tijdens de Tweede wereldoorlog verplaatst de hoofdstad van China verscheidene malen, van Nanjing naar Wuhan, vervolgens naar Chengdu en Chongqing, tot Chiang Kai-shek zich terug trok naar Sichuan. Zijn Kuomintang hield tijdens de Burgeroorlog stand in Chengdu tot de stad in 1949 voor de communisten viel.

Chengdu was een belangrijke stad op de Zijderoute tijdens de Han dynastie, en is in gastronomisch opzicht één van de belangrijkste steden van China. De stad heeft meer theehuizen dan Shanghai, enkele honderden, waaronder uiterst exclusieve. De Unesco heeft de stad in 2010 als tweede stad ter wereld aangewezen als gastronomische stad in het Creative cities network: "The most outstanding feature of Chengdu cuisine is the great variety of flavors, based on five elements, namely sweet, sour, bitter, spicy and salty."

KUNMING

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Geen betrouwbare of volledige informatie beschikbaar.

Samenstelling per 100 gram rauw product

Bronvermelding update maart 2020

Unesco heritage Lìjiāng | Werelderfgoedlijst Unesco