Vasilopita
Nieuwjaarsbrood
VASILOPITA
GRIEKSE BROODRECEPTEN
VASILOPITA

VASILOPITA βασιλόπιτα

GRIEKS NIEUWJAARSBROOD OF -CAKE

Een vasilopita wordt gemaakt van tsoureki-deeg - de klassieke Grieks brioche - of van cakedeeg. Wat de Grieken vasilopita noemen en zij met Nieuwjaar eten, noemen wij driekoningenbrood en eten we de week erop met Driekoningen.

Karakteristiek voor dit brood is het muntje - of ander voorwerp - dat met een duidelijke bedoeling in het brood verstopt is. In Griekenland werkt dat als volgt. In de Nieuwjaarsnacht wordt het brood aangesneden, maar niet dan nadat er een kruis in is gekerfd. Vervolgens wordt het brood in parten gesneden, waarbij partje voor partje wordt uitgedeeld aan de aanwezigen, te beginnen met de oudste aanwezige. Wie de munt, of een ander waardevol voorwerp, treft, mag dat houden.

De traditie is in Griekenland verbonden aan de heilige Vasilus, Basilius van Caesarea. Een legende vertelt dat hij toen hij geld en andere kostbaarheden wilde verdelen dat ten onrechte door de keizer was geïd hij deze herverdeelde door ze in brood te baken en dat brood onder de burgerij te veredlen. ieder kreeg wat hij had ingeleverd, en het wonder was daar. Een traditie was geboren.

Het recept is voor twee broden. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

INGREDIËNTEN

850
gram
patentbloem (> 12 gram proteïne per 100g)
20
gram
droge gist (zie conversietabel)
125
gram
boter
175
gram
kristalsuiker
125
ml
lauwwarme volle melk
100
ml
lauwwarm water
3
gram
4
gram
mahleb
1
msp
kaneelpoeder (facultatief)
1
 
sinaasappel (zest)
10
gram
zout
AFWERKING
4
 
verse uitloop eieren
1
 
ei (bestrijken)
 
gram
geschaafde amandel
 
gram
rozenblaadjes

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Los de gist op in wat lauw water met wat suiker, en laat dit minstens 6 minuten zetten.

Wanneer je mastiek-drops gebruikt, maak je die intussern tezamen met de mahleb (en de kaneel) fijn onder een deegroller, zodat deze ingrediënten goed mengen.

DE BEREIDING

Doe de boter, melk en suiker bij elkaar, en zet deze op laag vuur. Smelt de boter op laag vuur in de melk en het resterende water, en laat de vloeistof eventueel weer afkoelen tot lauwwarm.

Klop de eieren losjes door de boterige melk, voeg er het gistmengsel aan toe en roer het zorgvuldig door elkaar. Meng de bloem, de zest, het mastiekpoeder, de mahleb en de kaneel (of het tevoren uitgerold mengsel) en het zout.

Alle elementen zijn nu klaar voor het draaien (kneedhaak, lage snelheid, minstens 15 minuten) of kneden van het deeg. Voeg de lauwwarme boterige vloeistof er in twee delen aan toe. Het deeg hoort wat plakkerig te zijn, voeg dan ook geen extra bloem toe, dat gaat ten koste van de luchtigheid.

Kneed het deeg tot een soepel, elastisch, en zoals gezegd licht plakkerig deeg. Vorm er een bal van en laat deze deeg bij rijstemperatuur (30°) rijzen, tot het in volume verdubbeld is. In de koelkast kan ook, het duurt dat navenant langer dan bij kamer- of rijstemperatuur.

Kook intussen (eventueel) twee (of vier) eieren en verf deze rood (ingeval van paasbrood), voor later.

Na de eerste rijs, werk je met de handen rustig de lucht uit het brood. Verdeel het in zes gelijke porties.

DE NARIJS

Maak de vlechten. Voeg geen bloem toe, en bepoeder het werkvlak ook niet! Rol de eerste drie deegporties luchtig uit tot een cylindervorm, en trek de vlechten door deze met rustige, golvende bewegingen op te rekken. Door het rekken ontstaat de karakteristieke dradige structuur van het brood. Leg drie strengen met een punt bij elkaar en vlecht er het brood van. Dan kan een rechte vlecht zijn, maar ok een ronde. Doe hetzelfde met de andere drie deegballen.

Laat de gevormde broden nogmaals een uur narijzen, tot het volume weer ongeveer verdubbeld is. Steek de rood gekleurde eieren in het deeg. Bestrijk de broden dan met ei (in een beetje water losgeklopt ei)

HET AFBAKKEN

Verdeel het deeg in drieën en vlecht hier het brood van. Leg dit op een met bakpapier bedekte bakplaat en laat het deeg narijzen, tot het (weer) in volume verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 190°. Bak het brood af in 35-40 minuten.

BRONVERMELDING UPDATE JANUARI 2017

Tsoureki | Wikipedia (EN) Tsoureki easterbread | XPAT in Athens Tsoureki | BBC Food