mast-o musir
Mâst-o musir
Yoghurt-dip
Mâst-o musir
SOORTGELIJKE GERECHTEN
NAAR HET RECEPT VAN
MARGARET SHAIDA
LEGENDARY CUISINE OF PERSIA
LIEUSE PUBLICATIONS

MÂST-O MUSIR

Deze klassieker uit de noordelijke provincies ontleent zijn bijzondere smaak aan de Perzische sjalot (Allium stipitatum), die je niet moet vervangen door een andere sjalot of sla-uitjes, want dan sla je de plank mis.

Musir betekent 'een tipje knoflook', en dat is precies wat de Perzische sjalot typeert, een sjalotje met een vleugje knoflook. Om die reden wordt aangeraden om de gedroogde plakjes in een gesloten potje te laten weken, en sowieso niet in een open schaaltje in de koelkast te zetten.

De bakhtiari-yoghurt is een wat zurige yoghurt. Je kunt hem vervangen door een mengsel van uitgelekte yoghurt en zure room, of yoghurt licht aanzuren met wat limoensap. Natuurlijk van een Perzische limoen.

INGREDIËNTEN

250
ml
bakhtiari yoghurt
7-8
plakjes
 
 
zout
 
 
lange of zwarte peper

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Week de plakjes sjalot (musir) minstens twee uur in een potje met water (handig is een potje met deksel).

Snijd de lange peper in stukken en maal ze fijn in de specerijenmolen of koffiemolen.

DE BEREIDING

Hak de plakjes musir fijn en meng ze door de yoghurt. Laat deze minstens een nacht staan, zodat de smaken goed kunnen integreren.

Roer de ingrediënten door elkaar, en maak op smaak af met zout en peper.

SERVEREN

Met Perzisch platbrood.

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2017

Yoghurt met sjalotten M. Shaida, 1992 The legendary cuisine of Persia, Lieuse Publications London ISBN 0-9519-918-1-7 p 233