Kuku-ye sibzamini
Iranees aardappelkoekje
KUKU-YE SIBZAMINI
DE KUKU'S
KUKU-YE SIBZAMINI | IRAN   DOWNLOAD RECEPT (PDF)

KUKU-YE SIBZAMINI (PATTIES)

Kuku-ye is Iranees voor omelet, kuku-ye sibzamini is Iranees voor een aardappelomelet. Dit broodje aardappel is daar van afgeleid. Een gerecht van geraspte aardappel, gewikkeld in een platbroodje tezamen met een stukje tomaat en een (zure) augurk.

Het rollen van een vulling in platbrood ("open roll") zie je veel in de Klein-aziatische en Arabische keuken, met als bekendste voorbeelden Swaharma (shoarma) en het Turkse dürüm, net als de Zuid-Amerikaanse keuken, zoals de populaire 'wraps' (burrito's).

INGREDIËNTEN

250
gram
aardappelen
1
 
ui
 
 
zout
 
 
lange of zwarte peper
1
el
ei
1
el
kerriepoeder
 
 
olijfolie of ghee
1
 
tomaat
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Rasp de ui.

Kook de aardappelen voor en rasp ook deze. Druk de rasp met de hand samen zodat zoveel mogelijk water weg loopt.

DE BEREIDING

Breek het ei en maak deze op smaak met kerriepoeder, zout en peper. Meng het ei met de aardappel- en uirasp. Bak er op medium vuur 'patties' van.

Schep het aardappelmengsel daartoe in porties in een 25cm koekenpan met olie en druk de aardappelen plat tot dunne pannenkoekjes.

Bak deze aan beide zijden goudbruin.  

Laat de koekjes op keukenpapier uit lekken.

Traditoneel rolt men de kuku-ye's in flatbread (naan) en geeft men er yoghurt en verse kruiden bij. Op de foto wordt de kuku-ye geserveerd met tomaat en (zure) augurk.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Kuku | Wikipedia (EN)