Sambar
Gerecht en kruidenmengsel
SAMBAR
SAMBARS
IDLI SAMBAR

SAMBAR

Sambar is een gerecht dat wordt gemaakt met linzen (dal) of duivenerwten (toor dal) en tamarinde, dat in heel Zuid-India gegeten wordt. Het is ook de naam van het kruidenmengsel (garam masala) dat in alle sambars gebruikt wordt.

In een sambar zit in de regel één of meer van de volgende groenten: okra, moringa, wortel, radijs, pompoen, daikon, aardappelen, tomaten, aubergine (brinjal), sjalotten of uien. De groenten worden met de linzen gegaard in tamarinde. Het wordt gegarneerd met curry- of korianderbladeren.

Kokossambar wordt vooral gegeten in regio's waar van oudsher kokos groeit: Kerala, Karnataka en Tamil Nadu. In dit type sambars wordt het kruidenmengsel veelal vervangen door een kant-en-klare kokospasta van geroosterde kokosrasp met kruiden.

Sambar wordt gegeten als voor-, hoofd- of bijgerecht op ieder tijdstip van de dag. Sambar wordt geserveerd met idli, een rijstcake met linzen, vada, een soort doughnut van linzen, of dosa, een pannenkoekje van rijst en linzen, of geserveerd met gestoomde rijst of door rijst . Een vergelijkbaar gerecht uit de keuken van Tamil nadu is Kuzhambu.

SAMENSTELLING

250
gram
rode chilipepers
500
gram
korianderzaad (sabut dhania)
50
gram
geelwortel (virali manjal)
50
gram
kikkererwten (channa dal)
100
gram
duivenerwten (toor dal )
50
gram
zwarte peperkorrels (sabut kalimirch)
25
gram
komijnzaad (subut jeera)
50
gram
fenegriek (vendhayam)
1
tl
mosterdzaad

OORSPRONG EN VERSPREIDING

Sambar zou bedacht zijn in de 19e eeuw in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Het zou het resultaat geweest zijn van een poging om het gerecht amti te maken met andere als de gebruikelijke ingrediënten. Het gebeurde in de keuken van Shahji, heerser in die tijd. Hij vernoemde het gerecht naar de gast van de dag, Sambhaji, de tweede keizer van het Maratha keizerrijk.

Het gerecht is ook populair in de Tamil-keuken van Sri Lanka.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Sambar | Wikipedia (EN)