Varutharacha sambar
vegetarische sambar
VARUTHARACHATHU SAMBAR
 
VARUTHARACHA SAMBAR
NAAR HET RECEPT VAN
SHANTHI MUTHUVEL
GOVINDANAGARAM INDIA

VARUTHARACHA SAMBAR

Varutharachathu sambar is een sambar waarin kokos is verwerkt. Dat is typerend voor de aanpassing van sambar aan de Keralese keuken, waarin een belangrijke plaats voor kokos is ingeruimd. Het gerecht maakt deel uit van veel sadhya's, vegetarische schotels uit Kerala, die traditioneel op bananenblad geserveerd worden.

Voor het gerecht wordt geroosterde verse kokosrasp gebruikt, waardoor de bereiding tijdrovend is. Om die reden is het een schotel die vooral bij bijzondere gelegenheden wordt gemaakt.

Een variant op onderstaand recept uit Malabar: vervang de yam door bakbanaan en voeg aan de kruiden een stukje kaneelbast en enkele kardamomzaadjes toe.

INGREDIËNTEN

30
gram
toor dal (sambar parippu)
½
tl
geelwortel
2
 
groene chilipepers
100
gram
yam
1
 
ui
1
 
drumstick (murungai)
1
 
kleine wortel
4
 
okra's
2
 
tomaten
1
 
augergine (brinjal)
100
gram
wintermeloen (vellerikka)
 
 
tamarinde
4
 
sjalotjes (cheriya ulli)
1
 
takje curryblad
1
dl
kokosrasp
0,3
tl
fenegriek (uluva)
0,3
tl
asafoetida (kaayam)
2
el
korianderpoeder
1
tl
chilipoeder
 
 
steranijs
1
tl
mosterdzaad
1
el
kokosolie
1
tl
zwarte linzen (urad dal)
2
 
rode chilipepers
1
 
tak curryblad

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Kook eerst de dal tezamen met ui, geelwortel, de groene peper en de yam gaar. Hiervoor is een snelkookpan zeer geschikt, maar kook de dal niet tot pap!

Snijd de drumstick overlangs doormidden, en de okra's in stukken.

Los een stuk tamarinde ter grootte van een citroen op in 3/4 liter warm water. Rooster de fenegriek in een droge pan en maal deze vervolgens fijn.

DE BEREIDING VAN DE SAMBAR

Rooster het kokosrasp, met de sjalotjes en een takje curryblad. Roer regelmatig om, zodat de kokos niet verbrandt. Draai het vuur laag zodra de kokos voldoende kleur heeft, en voeg de korianderpoeder, chilipoeder, asafoetida, fenegriek, steranijs en geelwortel toe.

Neem de pan van het vuur zodra de geuren van de specerijen vrij komen, en doe het mengsel in een blender. Pureren.

Neem een pan met een dikke bodem en doe er het gekookte dalmengsel in, de drumstick, wortel en wintermeloen, met wat zout. Zet de pan op matig vuur.

Voeg wanneer de groenten bijna gaar zijn ook de aubergine en okra toe. Doe er tegen het einde van de kooktijd het tamarindewater en de tomaten bij en breng het mengsel aan de kook tot de sterkste geur van de tamarinde is verdwenen.

Voeg de kokospuree toe en maak op smaak met zout. Breng het mengsel aan de kook en neem het dan van het vuur.

Fruit het mosterdzaad in de kokosolie en voeg de zwarte linzen toe, de rode peper en het takje met curryblad. Garneer het gerecht met dit mengsel en serveer met gestoomde rijst.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Sambar | Wikipedia (EN) Sadya | Wikipedia (EN) Varutharachathu sambar | Rinku's Malabar kitchen Varutharachathu sambar | Erivum puliyum