raita
Raita
Yoghurt-dip
Raita
SOORTGELIJKE GERECHTEN

RAITA

Deze Indiase dip, heerlijk bij paratha's of poppadoms, wordt gemaakt met een natuurlijke, licht zure yoghurt, zoals ook in Iran gebruikelijk is. Heerlijk met wat vurige groene chilipeper als tegenhanger voor de frisse ingrediënten.

Kun je geen natuurlijke (friszure) yoghurt krijgen, maak dan uitgelekte yoghurt (Grieks, Turks) aan met wat vers citroen- of limoensap. De komkommer moet in blokjes gesneden worden (Perzische methode), niet geraspt (Griekse methode). Wanneer je Perzische komkommers gebruikt, deze hebben een dunne schil, hoef je deze niet te schillen.

Varieer met wat extra mosterdzaad (in warme ghee laten 'springen'), enkele curryblaadjes, fijngesneden (groen) chilipeper of een snufje chilipoeder.

INGREDIËNTEN

250
ml
uitgelekte yoghurt
3-4
 
perzische komkommers
1
mp
asafoetida (hing)
1
tl
komijnzaad
 
 
zout
2-3
 
lange pepers
 
 
munt
 
 
limoensap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Rooster de komijnzaadjes en wrijf ze fijn in een vijzel of draai ze fijn in een specerijenmolen of koffiemolen, tezamen met de lange pepers (snijd deze vooraf in kleine stukken). Voeg er de asafoetida aan toe.

Was de komkommers, snijd ze doormidden en verwijder het zaad. Snijd de komkommers in fijne blokjes.

DE BEREIDING

Roer de yoghurt los, en voeg de komkommer toe, de specerijenmix en zout naar smaak.

Roer de ingrediënten door elkaar, en maak op smaak af met vers limoensap.

SERVEREN

Garneer de raita naar smaak (zie suggesties) en serveer met paratha's of pappadoms of als bijgerecht bij een rijstgerecht als byriani.

BRONVERMELDING UPDATE MEI 2017

Cucumber raita | The hairy bikers, Saynsbury's magazine Cucumber raita | Swasthi