Lìjiāng baba
gevuld broodje
Lìjiāng BABA
 
Lìjiāng BABA MET WALNOOTVULLING
NAAR HET RECEPT VAN
LUKE NGUYEN
RECIPES FROM Lìjiāng
Video SBS Australia

Lìjiāng BABA  [Lìjiāng, CHINA]

BROODJE MET (WAL)NOTENVULLING

Deze Nàxī-specialiteit vraagt enige handigheid, maar is een streetfoodgerecht pur sang. De vulling kan vooruit gemaakt worden, de broodjes zelf maak je (letterlijk) in een handomdraai. De Nàxī bereiden de baba in reuzel, dat is naar de westerse smaak en naa westerse gezondheidsmaatstaven misschien net iets te. Maar reuzel gebruiken om de laagjesstructuur te bereiken (boter kan ook) is een uitdaging, en geeft bovendien de smaak die je moet hebben ervaren.

Deze baba is de zoete variant, er zijn ook pittige versies. En wat let je, om te variëren met de vulling: door amandelen te gebruiken of kruiden.

INGREDIËNTEN

HET BROODJE
450
gram
bloem
4,5
dl
bronwater
2
tl
zout
½
tl
bakpoeder
 
 
reuzel
DE VULLING
100
gram
geroosterde pinda's
100
gram
geroosterde walnoten
1
el
zwarte sesam
100
gram
kristalsuiker
2
el
palmsuiker
1
tl
zout
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Meng de bloem met het bakpoeder in een grote kom en voeg er dan beetje voor beetje water aan toe, voortdurend doorknedend.

Blijf kneden tot een zacht soepel deeg is gevormd. Dek het deeg af met een doek en laat het een kwartiertje rusten.

Verkruimel intussen de pinda's, en daarna de walnoten met de sesamzaadjes, totdat een grof poeder ontstaat, zonder stukjes noot. Dat kan met een vijzel of een kleine blender.

Voeg er de suikers aan toe.

DE BEREIDING

Verdeel het deeg in drie porties en maak er ballen van. Rol de bal(len) met een deegroller uit tot een langgerekte lap van een halve centimer dik en 30 cm lang. Besmeer deze met een eetlepel reuzel. Rol de lap stevig op en 'twist' deze rol, met een wringbeweging. Zet de rol rechtop en druk hem met de handpalm in tot een dikke vlakke schijf.

Kneed het deeg nu met de hand uit tot een ronde lap van een centimeter dikte, en neem die in één of op de hand, afhankelijk van of je grote of kleine handen hebt. Met de andere hand trek je het deeg tot een royale kom, die je naar smaak vult met de notenvulling. Sluit het deeg tot een bol broodje. Herhaal dit procedé voor de andere deegporties.

Rol de bolletjes uit tot ronde schijven van 1 cm dikte en bak deze aan beide zijden in olie in de koekenpan gedurende 2-3 minuten totdat ze bruinen en krokant zijn.

Dit recept gaat uit van een platte baba die in taartstukken wordt gesneden.

In Lìjiāng koop je aan de stal kleinere ronde baba's, iets dikkere baba's zoals op de foto te zien is. Het lekkerst is een wat dunnere baba waarin de laagjes goed tot hun recht komen, en de baba makkelijker gaart en minder machtig wordt.

ORIGINEEL NAXI RECEPT. Het originele recept is aangepast door zowel zout toe te voegen aan het deeg als aan de vulling.

Lìjiāng BABA  [LIJANG, CHINA]

BROODJE MET EI EN LENTE-UI

Dit is een hartige variant. Het broodje heeft een lichte vulling van lente-ui en ei en wordt dichtgeslagen als een calzone. Het broodje wordt in taartpunten gesneden en geserveerd met chilisaus.

Dit recept gaat uit van een dunne baba die wordt dichtgeslagen als een calzone en dan in taartstukken wordt gesneden.

INGREDIËNTEN

HET BROODJE
450
gram
bloem
4,5
dl
bronwater
2
tl
zout
½
tl
bakpoeder
 
 
reuzel
DE VULLING
4
 
lente-uitjes
1
 
ei per broodje
1
tl
zout
 
 
chilisaus
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Meng de bloem met het bakpoeder in een grote kom en voeg er dan beetje voor beetje water aan toe, voortdurend doorknedend. Blijf kneden tot een zacht soepel deeg is gevormd. Dek het deeg af met een doek en laat het een kwartiertje rusten.

Snijd in tussen de lenteuitjes fijn.

DE BEREIDING

Verdeel het deeg in drie porties en maak er ballen van. Rol de bal(len) met een deegroller uit tot een langgerekte lap van een halve centimer dik en 30 cm lang. Besmeer deze met een eetlepel reuzel. Rol de lap stevig op en 'twist' deze rol, met een wringbeweging. Zet de rol rechtop en druk hem met de handpalm in tot een dikke vlakke schijf.

Kneed het deeg nu met de hand uit en vorm er balletjes van. Rol deze uit tot lapjes van minder dan een halve centimeter dik. Doe deze in een koekenpan met olie en bak dit broodje aan beide zijden in olie in de koekenpan. Wanneer je het broodje omkeert, breek je er direct een een ei over waarvan de dooier wordt losgeslagen. Zodra het ei voldoende is gegaard, vouw je het broodje om, zoals een calzone en neem je het uit de pan. Snijd er taartpunten van en serveer het warm met chilisaus.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Werelderfgoedlijst: Lìjiāng |Unuesco WHC ALìjiāng baba | Street foodie