yú xiāng
smaakmaker
yú xiāng
yú xiāng

yú xiāng  鱼香

Yú xiāng is een sausje dat wordt gemaakt met een vaste combinatie van groenten en kruiden. Het wordt in Sichuan en Hunan maar ook daarbuiten gebruikt om gerechten de specifieke smaaktoon te geven, die 'fish fragance' wordt genoemd, in het Nederlands 'vissengeur'. In het gerecht komt evenwel geen vis-ingrediënt voor, en dat is ook niet de bedoeling.

Snijd om te beginnen gelijke delen gemberwortel, knoflook en sla-ui, en pao jiao jiàng fijn. Pao jiao jiàng is een eenvoudige chinese sambal gemaakt van chilipepers, zout en wat azijn.

Deze 'mirepoix' wordt licht gesauteerd in de wok, waarna er wat zwarte azijn en suiker aan wordt toegevoegd. Wanneer het als zelfstandig sausje wordt gebruikt, wordt het naar behoefte verdund met wat water en gebonden met maizena.

Yú xiāng wordt gebruikt in zowel groenten- als vleesgerechten. Een voorbeeld van een gerecht waarin dit basismengsel is verwerkt is Yú xiāng qiézi , een Sichuan bijgerecht met aubergine.

1
deel
pao jiao jiàng (sambal)
1
deel
knoflook
1
deel
gemberwortel
1
deel
lente-ui
 
 
chinkiang zwarte azijn
 
 
kristalsuiker
 
 
maizena

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Yu Xiang Qie Zi (Sichuan Eggplant) | Elaine Luo, China Sichuan food Yuxiang | Wikipedia (EN)
NAAR HET RECEPT VAN
FUCHSIA DUNLOP
SICHUAN COOKERY