Bánh canh cua
Krab-, garnelenschoteltje
Bánh canh cua
Bánh canh cua

Bánh canh cua

In essentie is Bánh canh cua een noedelsoep met krab, en met garnalen. De krab voert de boventoon. Vaak is de soep licht gebonden, zoals in onderstaand recept, maar noodzakelijk is dat niet.

Als basis dient een vissige bouillon of juist tegengesteld (surf and turf) een heldere varkensbouillon. Over de bouillon valt het nodige te zeggen, over de noodles niet. Dat dienen pertinent Bánh canh noedels te zijn of soortgelijk. Gemaakt van tapiocameel en daardoor een beetje taai, en glad als udon. In het Engels heet het gerecht niet voor niets 'slippy noodles and crab'.

Onderstaand recept is voldoende voor 6 kommen soep. Het garnituur kan naar smaak aangevuld worden met lenteuitjes en andere fijne groenten.

INGREDIËNTEN

1
el
sap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Gebruik bij voorkeur een verse bouillon en verse noedels.

Begin met de bouillon, wat een varkensbouillon kan zijn, gemaakt van varkensbotten of een aangepaste kippenbouillon.

Maak intussen de noedels.

Snijdt het sjalotje en de knoflook fijn, en bereid de eventuele garnituren voor.

Kook de krabbeklauwen en wanneer je besluit die te gebruiken, de gedroogde noedels.

DE BEREIDING

Breng de bouillon aan de kook en sauteer intussen de fijngesneden sjalot en ui.

Wacht tot de ui en knoflook beginnen te bruinen, en voeg dan de garnalen en de krabbepasta toe.

Voeg het krabbevlees pas op het laatste moment toe, opdat het niet te veel verbrokkelt.

Bind de bouillon licht met een papje van water en tapioca, en houdt de bouillon aan de kook.

Voeg de noedels toe.

Zodra de garnalen gaar zijn, voeg je ook het krab-garnalenmengsel toe aan de bouillon, die je op dat moment van de kook haalt.

Pas als laatste worden de garnalenballetjes en de voorgekookte krabbeklauwtjes toegevoegd.

Maak het gerechtje op smaak met zout en peper.

SERVEREN

Dien de Bánh canh cua goed warm op.

Garneer eventueel met wat lenteui, korianderblad en kort geblancheerde taugeh.

STREETFOOD

Dit soort gerechten vraagt om aandacht voor de streetfood-versie. Voor deze Bánh canh cua gaat onze aandacht uit naar Bánh Canh Cua Trần Khắc Chân in Hồ Chí Minh stad. Het adres (een restaurant met een staartstalletje er voor) is 87 Trần Khắc Chân. Opgetekend en gefotografeerd door Mark Wiens op diens blogsite Migrationology.com (Travel by food)

In deze versie is de bouillon beduidend lichter. Als bijgerecht worden brokjes Chinese donut gegegeven en partjes limoen. Opvallend ingerediënt in de soep, die ook een kwarterleitje bevat, is het stukje bloedworst 'on top'. Een merkwaardig, althans niet authentiek ingrediënt is de surimi.

2,5
liter
varkensbouillon
2
el
krabpasta
450
gram
ontschaalde garnalen
450
gram
garnalenballetjes
12
 
krabbenklauwen
2,5
dl
krabbevlees
1
 
sjalot
1
teentje
knoflook
 
 
zout en peper
 
 
tapioca (binding)
450
gram
verse bành cahn (2 pakken gedroogde)
 

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Kuy teav | Wikipedia (EN/VN) Bánh canh | Hoing & Kim, Jan 2010, The ravenous people Bánh Canh Cua Trần Khắc Chân | M. Wiens, Feb 2015, Migrationology