Sambal andaliman
bijgerecht uit de batak-keuken
SAMBAL ANDALIMAN
SAMBALS OP DEZE SITE
SAMBAL ANDALIMAN

SAMBAL ANDALIMAN  [SUMATRA, INDONESIË]

Sambal andaliman wordt gemaakt van Indonesische chilipepertjes en verse andaliman, de Indonesische variant van szechuanpeper.

INGREDIËNTEN

25
gram
cabai rawit (chilipeper)

7
gram
verse andaliman

4-5
 
kemirinoten

4-5
 
sjalotjes

1
stengel
serai (sereh, citroengras)

 
 
tomaat

 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

DE BEREIDING

De bereiding vindt plaats op basis van merendeels rauw ingrediënten, of gekookt, naar believen. In het eerste geval moeten de kemiri-noten gepoft worden, en verdient het aanbeveling ook (alleen) de zachte binnenste delen van sereh even te bakken. De bereiding zelf vindt plaats door alle ingrediënten tezamen in een stenen vijzel tot een samenhangende pasta te wrijven.

Sambal andaliman wordt vooral gegeten in combinatie met gebakken tilapia of gegrilde karper. Het gerecht is afkomstig van uit de Batak Toba keuken. Zij noemen de typische citrussmaak van de verse andaliman 'pedar', het Batak woord voor 'pittig'.

Sambal Tuktuk is een traditioneel Batak-gerecht, afkomstig uit Tapanuli. Daar wordt het gemengd met gedroogde makreel (aso-aso) en vissaus. In plaats van makreel gebruikt men er ook graag ansjovis.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Andaliman sambal | Indonesian medan food Resep Sambal Andaliman Asli Batak | Resep makasan terbaru