Telur pindang
eiergerecht
TALUH MEPINDANG
SOORTGELIJKE EIERRECEPTEN
TELUR PINDANG

TELUR PINDANG BALI INDONESIË

Deze Telur pindang is een variant op het Maleisische gerecht Telur pindang, waarbij de eieren heel in de bladeren en kruiden gekookt worden. In dit recept worden de eieren tevoren gekookt en gekraakt, en dan met de bladeren gekookt. Deze 'gemarmerde eieren, worden met een typisch Balinese saus geserveerd.

Dit recept is gebaseerd op het traditionele Balinese kruidenmengsel basa genep.

Deze Balinese telur pindang is vergeleken met het Maleisisch voorbeeld snel klaar; de bereidingstijd is ongeveer een uur, die van de Maleisische Telur pindang drie dagen. In beide gerechten worden tanine-rijke guave-bladeren gebruikt die zorgen voor kleuring en die de eieren behoeden voor bederf. De guavebladeren kunnen vervangen worden door theebladeren. Gebruik in plaats van een guaveblad één gram thee.

Deze eieren kunnen een week in de koelkast bewaard worden.

INGREDIËNTEN

4
 
eieren (telur)

1
handjes
knoflookschillen

1
handjes
uischil

4
 
salambladeren (daun salam)

8
 
guavebladeren (daun jambu batu)

DE PASTA
2
 
kemirinoten

6
 
sjalotten (bawang merah)

2
teentjes
knoflook (bawang putih)

2
 
chilipepers (rawit)

1
tl
garnalenpasta (terasi bakar)

40
gram
laoswortel (laos)

25
gram
gemberwortel (djahe)

1
el
fijngesneden sereh

25
gram
kleine galanga (kencur)

25
gram
geelwortel (koenjit)

1
tl
korianderzaad (ketumbar)

½
tl
nootmuskaat

1
el
Kokossuiker (gula kelapa)

2
 
limoenblaadjes (daun jeruk)

 
 
zout

2
 
lange pepers (cabai jawa)

DE AFWERKING
3
 
salambladeren (daun salam)

 
 
korianderblad

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de eieren en de bladeren zorgvuldig. Snijd de bladeren in stukken en doe deze met de schillen in een pan.

Kook de eieren 10 minuten in water, en laat ze afkoelen

Druk de kemiri-noten fijn, en rooster ze licht. Snipper de chilipepers fijn.

DE BEREIDING

Wanneer de eieren zijn afgekoeld, worden de schalen voorzichtig gekraakt met de achterkant van een lepel. Niet pellen. Bedek de bodem van een pan met de bladeren en de schillen en wat zout. Voeg de eieren toe, zet ze onder water en kook ze gedurende een uur op zacht vuur, tot de eieren donkerbruin zijn geworden.

Maak intussen de pasta. Doe eerst de uien, de knoflook en de terasi in een vijzel en wrijf deze tot een vochtige massa. Voeg dan de overige ingrediënten toe en wrijf het geheel tot een pasta. Fruit deze in een wok of koekenpan zodat de geuren vrij komen en de pasta goud kleurt. Neem voor de afwerking van het gerecht twee eetlepels van deze pasta en bewaar de rest voor later.

DE AFWERKING

Maak de pasta aan met wat water. Niet teveel water, de pasta moet net vloeibaar worden. Pel de eieren en voeg ze met de salambladeren toe aan de vloeistof . Roer het gerecht goed door en warm het op laag vuur op. Laat het sudderen tot de vloeistof gereduceerd is en de saus aan de eieren blijft hangen.

Serveer de in saus gedrenkte eieren op een bananenblad, en garneer met wat korianderblaadjes.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Telur pindang | Blog van David NG Yee Jin