Telur gudeg
Eiergerecht
TELUR GUDEG
RECEPTEN

NASI GUDEG DI YOGYAKARTA  JAVA INDONESIË

Telur Gudeg is één van de vele varianten ei-curry's in Indonesië, waarvan Sambal goreng telur ongetwijfeld de meest verbreide, de allerbekendste is. De eieren worden hardgekookt alvorens ze in een kruidenmengsel in kokosmelk worden gesmoord.

Deze Telur Gudeg eet je als bijgerecht bij Gudeg yogya, of Nasi gudeg yogya, het klassieke gerecht uit Yogyakarta, - Kota Gudeg, stad van de Gudeg- , tezamen met krokant gebakken buffelzwoerd Sambal goreng krecek en Opor kip.

INGREDIËNTEN

10
 
eieren (kip)
100
ml
dikke kokosmelk
500
ml
water
5
 
lente-uitjes
4
teentjes
knoflook
2
 
rode pepers
5
cm
citroengras (sereh)
4
tl
knoflook
0,25
tl
korianderzaad (ketumbar)
0,25
gram
komijn (djinten)
150
 
palmsuiker (gulah djawa)
2
 
limoenblaadjes (daun djurut purut)
4
teentjes
knoflook
2
cm
laurierblaadjes (daun salam)
5
tl
citroengras (sereh)
0,25
tl
korianderzaad (ketumbar)
0,25
 
komijn (djinten)
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Kook de eieren hard en pel ze. Rasp de kokos en maak er santen van (of gebruik een goede kokosmelk uit blik).

DE BEREIDING

Meng fijngesneden ui en knoflook, koriander en komijn met wat zout. Bak dit mengsel en voeg er gedurende het bakken de fijngesneden peper bij.

Overgiet de kruiden met de kokosmelk en een beetje water. Voeg er de suiker bij en laat deze oplossen.

Leg de eieren in de saus en voeg er de salam, citroengras en limoenblaadjes aan toe. Laat de eieren zacht zo'n half uur sudderen, zodat ze kleur krijgen, en verwijder de blaadjes.

DE AFWERKING

Dien het op bij Gudeg Yogya.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016