Sambal goreng krecek
knapperig gebakken buffelzwoerd
SAMBAL GORENG KRECEK
SAMBALS OP DEZE SITE
SAMBAL GORENG KRECEK

SAMBAL GORENG KRECEK (JAWA TENGAH) [JAVA, INDONESIË]

Krecek is een kooktechniek waarbij vlees knapperig wordt gebakken in olie met kruiden en pepers. Op Java heeft Sambal goreng krecek specifiek betrekking op de crackers van buffelzwoerd.

Het gerecht wordt onder meer geserveerd als onderdeel van Gudeg Yogya, tesamen met een Sambal goreng van buffelzwoerd (Sambal goreng krecek).

INGREDIËNTEN

250
gram
(buffel)zwoerd
500
gram
tofu of tempeh
500
gram
ogenbonen (tolo)
 
 
groene peper
500
ml
Kokosmelk van ½ kokosnoot
KRUIDENMENGSEL
6
 
rode uien
4
teentjes
knoflook
5
 
kemirinoten
2
cm
kentjoer
2
el
geraspte kemirinoten
3
plakjes
laos (galangal)
5
el
laurierblaadjes (daun salam)
5
el
limoenblaadjes (daun jeruk purut)
1
el
zout
2
el
bruine suiker (gula djawa)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd vlees en bak of frituur het krokant. Krecek is ook kant-en-klaar te koop. Week deze in water en knijp de krecek voorzichtig uit, zonder de structuur kapot te maken. Herhaal dit zonodig, tot het weekvocht helder is.

Bak de krecek in hete olie met chilipepers krokant.

Snijd de tofu/tempeh in grove eetbare stukken en doe hetzelfde.

Bereid de (gedroogde) bonen in water.

DE BEREIDING

Doe de kruiden (met uitzondering van de bladeren en de laos) in de vijzel en wrijf ze fijn . Bak ze kruidig en doe ze met de bladeren en laos in een ruime pan met de kokosmelk.

Laat het gerecht sudderen totdat het vocht vrijwel geheel verdampt is.

Breng de suas op smaak met zout, zwarte of lange peper en tamarinde.

DE AFWERKING

Doe de saus in een schaal en leg er de warme tofu en als laatste de krecek bovenop.

Doe dit op allerlaatst, vlak voor het serveren zodat de ingrediënten knapperig blijven.

Dien het op bij gudeg Yogya.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Goreng krecek | Makasan Indonesia