Sup pong tauhu
tahu-soep uit de perakan-keuken
SUP PONG TAUHU
PONG TAUHU

SUP PONG TAUHU  [JAVA, INDONESIË]

Dit gerecht - tahu-balletjes-soep - uit de Perakanan-keuken is karakteristiek voor de Chinese invloed in de Indonesische keuken. Het gerecht kent een beperkt aantal ingrediënten en is redelijk snel te maken.

Het is een soep waarin vers varkensvlees, verse garnalen en een stevige tahu-soort (taukwa) zijn verwerkt. Voor de topping worden op zijn Chinees-Vietnamees vers korianderblad en lente-ui gebruikt.

Het is een gerecht dat je, zoals  Vietnamese phở van een handschrift kunt voorzien. Je kunt de textuur van de vleesballetjes naar je hand zetten, en de heldere bouillon je eigen touch geven. Gebruik je verse bamboe en ben je daar niet vertrouwd mee, lees dan eerst het artikel op de site, waar je ook kunt lezen hoe deze te behandelen.

Persoonlijk houd ik er van dat je zulke fraaie ingrediënten als de verse garnalen blijft kunnen waarnemen en proeven en ze niet pardoes stukt draait in de keukenmachine of gehaktmolen, mocht je de gehakt zelf draaien. Om die reden adviseer ik om de garnalen in stukjes te snijden, en met de hand door de al rul gemaakte gehakt te kneden. Beschouw het recept vooral als inspiratiebron.

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de taufu in stukken en werk deze met behulp van een draadstamper (bijvoorbeeld een aardappelstamper) tot een semi-grove puree.

Was de bambioescheuten, verwijder de buitenste bladeren snijd het hart in strips van enkele millimeters breed en een centimer of 5-6 lang. Blancheer deze.

Voeg er de rul gemaakte gehakt, de (fijn)gesneden garnalen, het ei, het meel en de smaakmakers aan toe, en meng alles met de hand tot een soepele massa. Laat deze een kwartiertje staan, zodat de smaken goed kunnen mengen.

Snipper de knoflook en bak deze op laag vuur lichtbruin. Niet oververhitten, dan wordt de knoflook bitter. Neem de knoflook uit de pan en zet ze apart.

Maak een bouillon van water en de varkensribben.

DE BEREIDING

Sauteer de sojabonenpasta in wat olie, en giet er wat hete varkensbouillon bij. Roer de pan schoon, en giet de inhoud bij de rest van de bouillon.

Bevochtig je handen, en werk de gehakt nog een keer door en draai er ballen van, niet te groot, niet te klein. Breng de bouillon aan de kook, temoper het vuur en laat de gehaktballen er voorzichtig in glijden. Zodra de gehaktballen licht kleuren, doe je het deksel op de pan en laat je ze afhankelijk van de maat van de ballen 10-15 minuten rustig garen.

Wanneer ze gaar zijn, schuim je de bouillon af en breng je deze op smaak.

DE AFWERKING

Doe wat bamboe in een kom en giet er de bouillon op met de gehaktballen. Garneer met de knoflook, fijngesneden ui en korianderblad, en dien direct op.

250
gram
varkensgehakt
150
gram
gepelde garnalen
125
gram
taukwa (stevige tauhu)
1
 
ei
1
el
tapioca- of aardappelmeel
1
1l
lichte sojasaus
 
 
zout en peper
 DE SOEP
2-3
teentjes
knoflook
1
el
olie
1
el
taucheo (sojabonenpasta)
150
gram
verse bamboescheuten
300
gram
varkensribben
 
 
zout en peper
1,5
liter
water
 
 
korianderblad
 
 
lente-ui

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Pong tauhu | Travelling foodies