Opor ayam dan tahu
Kipgerecht met tahou
TELUR GUDEG
 

OPOR AYAM DAN TAHU  [JAVA, INDONESIË]

Opor ayam is een curry-gerecht op basis van kokosmelk. Het is een van oorsprong Midden-Javaanse bereiding, waarin anders als in Gulai's geen geelwortel (koenjit) voorkomt, waardoor het een blanke curry is. Gulai's zijn bovendien kruidiger en pittiger. De basis-ingrediënten zijn kip (ayam), hartjes, spier- of bijmaagjes en tahu.

Het gerecht wordt onder meer geserveerd als onderdeel van Gudeg Yogya, tesamen met een Sambal goreng van buffelzwoerd (Sambal goreng krecek).

INGREDIËNTEN

1
 
kip (1200-1400 gram)
400
gram
tofu
5
 
kippenhartjes
5
 
spiermaagjes
750
ml
Kokosmelk
4
 
limoenblaadjes (daun djurut purut)
1
stengel
citroengras (sereh)
½
tl
tamarinde
2
 
palmsuiker (gulah djawa)
KRUIDENMENGSEL
4
 
knoflook
8
 
sjalotjes
8
cm
kemirinoten
1
cm
laos (galangal)
3
tl
gember (djahe)
1
tl
korianderzaad (ketumbar)
1
tl
komijn (djinten)
 
 
peper en zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de kip in kwarten en de tahu in brokken. Bak deze laatste knapperig.

DE BEREIDING

Verwarm de kokosmelk. Doe de kruiden in de vijzel en wrijf ze fijn. Bak ze licht, en doe ze bij de kokosmelk. Voeg de kip, hartjes en maagjes toe en laat dit mengsel op laag vuur sudderen. Zodra de kip voldoende gegaard is, voeg je de tahu toe, tamarinde en palmsuiker en maak je het gerecht op smaak met zout en peper. Kook het zachtjes door tot een cremige saus.

DE AFWERKING

Dien het op bij gudeg Yogya.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Gudeg Yukjun | Gudeg Yukjun