Sambal kemangi udang
Citroenbasilicium met garnalensambal
SAMBAL KEMANGI UDANG
SAMBALS OP DEZE SITE
SAMBAL KEMANGI UDANG

SAMBAL KEMANGI UDANG  [INDONESIË]

Deze eenvoudige sambal wordt bij rijst gegeven. De smaak van het gerechtje wordt bepaald door de combinatie van citroensmaken van het basilicumblad (kemangi) en de witte garnaal.

Kies voor de laatste een duurzaam gevangen soort. De Indische witte garnaal staat vanwege de gebruikte vangsttechniek op de Rode lijst.

INGREDIËNTEN

10
 
witte garnalen
5
 
chilipepertjes
3
 
kemirinoten
2
 
kleine tomaten
1
cup
kemangi-blad (citroenbasilicum)
2
tl
limoensap
2
 l
vers limoenblaadjesd (djeruk poeroet)
½
tl
bruine suiker (gula djawa)
 
 
zout

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Grill de garnalen en laat ze afkoelen. Besprenkel ze met wat citroensap en zout en laat ze 15 minuten staan.

Snijd de tomaten in plakjes en het limoenblad in dunne reepjes.

DE BEREIDING

Rooster de tomaten en rooster de kemirinoten en de chili's apart, elk zo'n 3 minuten. Wrijf de noten en de chili's in een vijzel tot een gladde pasta.

Voeg de tomaat, zout en suiker toe, en wrijf het geheel tot een pasta, waarin je niet alle garnaal pureert, maar nog stukjes garnaal kunt zien en voelen.

DE AFWERKING

Meng op het laatste moment de sambal en de basilicumblaadjes en het gesneden limoenblad, en voeg nog wat limoensap naar smaak toe. Dien direct op.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Kemangi sambal | Herbs and spices