Saus kinco
pandankokossiroop
TELUR GUDEG
SAUS KINCO DUREN

Saus KINCO  INDONESIË

Kinco-saus, ook wel saus kinca genoemd, is een veelgebruikte siroop van kokos, (palm)suiker en pandanblad, vaak gecombineerd met fruit zoals durian (duren).

Deze siroop wordt gebruikt bij flensjes en met pandanblad bereide kleefrijst (ketan).

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Rasp de kokos en maak er santen van (of gebruik een goede kokosmelk uit blik). Knoop de pandanbladeren aaneen.

DE BEREIDING

Smelt de boter en smoor er de pandanbladeren in. Schaaf intussen het suikerblok.

Voeg de suiker toe en smelt deze in de boter. Voeg er daarna de santan aan toe.

Laat het mengsel op zacht vuur indikken tot een mooie dikke stroop.

Voor Saus kinco duren (foto) voeg je er als laatste de gepureerde, of in heel fijne blokjes gesneden durian aan toe.

GEBRUIK

Kinco wordt traditioneel gebruikt bij colenak, een gerecht dat van gefermenteerde cassave (tapai sinkong) wordt gemaakt.

2
el
boter
2
 
daun pandan (pandanbladeren)
150
gram
gula kelapa (kokossuiker)
400
ml
santan (dikke kokosmelk)
 
 
 
 
parutan kelapa (kokosrasp) van halve kokosnoot (butir kelapa)
 
snufje
garam (zout)
50
gram
duren (durian)

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016