Singang ikan bunga kantan
tonijn met laksablad
SINGANG IKAN
 
SINGGAN IKAN BUNGA KANTAN

SINGGAN IKAN BUNGA KANTAN  [MALEISIË]

Tonijn met laksabloem

Een schotel met twee typisch Maleisische ingrediënten, de laksabloem en de asam gelugur, familie van de hier vers verkrijgbare mangosteen. Plakjes van de vrucht worden gedroogd verkocht onder de naam asam keping.

De voor dit recept gebruikte tonggoltonijn is een zoutwatervis (thunuus tonggol) uit de familie van makrelen (scombbridae). Deze wordt gevangen in de Grote en Indische oceaan.

INGREDIËNTEN

1
 
tonggoltonijn
4
teentjes
knoflook
4
 
slajotjes
4
stukjes
laos
4
stukjes
koenjit (kurkuma)
1
 
laksabloem
2
stuks
asam gelugur
2
 
rode pepers
1
stuk
gula melaka (palmsuiker)

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Snijd de tonijn in stukken en ontzaad de pepers. Snijd de bloem in vieren. Snijd de uitjes en de knoflook fijn en fruit deze licht.

DE BEREIDING

Maak een bouillon met de sjalotjes en de knoflook, laos, koenjit en maak deze op smaak met zout, suiker en ve-tsin.

Gaar de tonijnstaart in de bouillon en voeg er op het laatst pas -gedurende twee minuten- de bloemen en de rode peper aan toe.

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016