Salsa de ají verde
Peruaanse chilisaus met koriander
SALSA DE AJI VERDE
PERUAANSE SALSA'S
INTERNATIONALE PESTO'S
SALSA DE AJI VERDE | PERU

(SALSA DE) AJI VERDE

Salsa verdes zijn er in veel soorten, onder andere als salsa de ají een saus op basis van groene chilipepers. Deze variant daarop wordt gemaakt met jalapeño's en is gemiddeld van scherpte.

Peruanen houden ervan de pesto te verrijken met mayonaise, soms met zure room, maar traditioneler, met een verse schapenkaas. Qia smaak en textuur maakt dat nogal wat uit. De Argentijnse versie chimichurri is veel solider, en lijkt meer op de Italiaanse pesto. In de Mexicaanse versie worden tomatillo's verwerkt.

In het recept worden drie jalapeño's gebruikt, wanneer je deze vervangt door een andere, scherpere chili, overweeg dan daar geleidelijk aan meer van toe te voegen, maar te beginnen met een kleiner aantal dan drie. Een andere manier om de saus scherper te krijgen, is er de zaden van de chilipepers in te laten.

Deze ají verde wordt in Peru op tafel gezet zoals men in Indonesië sambal op tafel zet, en wordt bij practisch ieder gerecht gegeten.

INGREDIËNTEN

1
el
sap

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de koriander en gebruik alleen de blaadjes.

Ontdoe de jalapeño's van het zaad en snijd de pepers in grove stukken, doe dat laatste ook met de knoflook.

DE BEREIDING (ZONDER KAAS)

Doe alle ingrediënten m.u.v. het zout in een blender en draai er een grove pesto van. Houd in eerste instantie wat olie achter, om eerst de goede textuur te krijgen.

Maak op smaak met zout.

Voeg naar behoefte van de achtergehouden olie toe.

DE BEREIDING (MET KAAS)

Doe alle ingrediënten m.u.v. de kaas en het zout in een blender en draai er een grove pesto van. Houd in eerste instantie wat olie achter, om eerst de goede textuur te krijgen.

Voeg de kaas toe en laat de blender kort draaien, de kaas hoeft niet volledig gepureerd. Maak op smaak met zout.

Voeg naar behoefte van de achtergehouden olie toe.

3
 
jalapeño's
1
bosje
koriander
100
ml
olijfolie
2
teentjes
knoflook
 
 
zout
50
gram
zachte kaas van schapenmelk
 
NAAR HET RECEPT VAN
MOE KAFER
A TASTE OF PERU

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Ají verde | A taste of Peru, Moe Kafer, 2009 Lulu publishing, ISBN 13-978-1-4092-8639-4