Pizza pasquale
Hartige Paastaart
PIZZA PASQUALE
 
PIZZA PASQUALE

PIZZA PASQUALE

De pizza Pasquale, of Pizza di Pasqua is een traditioneel paasbrood met geconfijte vruchten uit Camerino in Marche.

Het wordt met Pasen gebakken om als ontbijt gegeten te worden. Naast de zoete geglazuurde variant, waar aan naast de vruchten vaak ook in Maraschino gewelde rozijnen worden meegebakken, is er een hartige(r) variant uit Umbria, met (veel) kaas, waarvan onderstaand recept.

Het deeg van dit type brood moet 'running' zijn, maar niet dun. het wordt in een speciale vorm gedaan, de taps toelopende tielle. Een rechte panettone-vorm met losse bodem gebruiken, kan ook, evenals (niet te) kleine conische kuipjes, of een siliconenvorm. Welke vorm ook, vet de bodem en de zijkanten er van licht in met boter en bestrooi de boter met bloem. Het teveel (bloem) uit de vorm kloppen.

INGREDIËNTEN

2
dl
melk
20
gram
verse gist
4
 
eieren
100
gram
pecorino romano
150
 
gram
 
parmigiano grattugiato
(parmesaanse kaas)
 
 
zout
 
 
rode of zwarte peper
500
gram
tarwebloem
1
dl
olie
150
gram
emmenthal

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Los de gist op in de lauwe melk, en laat het even rusten.

Bak de broden in panettonevormen of speciale conische vormen, die tielle worden genoemd.

DE BEREIDING

Doe alle overige ingrediënten in een kom, nog met uitzondering van de emmethaler kaas, en werk ze door elkaar. Zodra dat is gebeurt voeg je ook de gistoplossing toe.

Kneed het deeg met de hand of in de machine met de kneedhaak.

Breng het deeg over naar één grote of twee kleinere vormen, en bestrooi het deeg met blokjes emmethaler.

Laat het deeg afgedekt met een katoenen doek enkele uren rijzen.

Verwarm de oven voor op 180°.

Bak het brood goudbruin, en laat het in de oven (met geopende deur) afkoelen.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

An epic cheesecake experience | www.cheesecake.com Cato's agricultura: recipes | www.novaroma.com Cheesecake | en.wikepedia.org