Tximitxurri
Baskische fusion
TXIMITXURRI
CHIMICHURRI'S & PESTO'S
CHIMICHURRI VERDE | ARGENTINIË
NAAR HET RECEPT VAN
YAQUELIN & RICARDO
TXIMITXURRI COCINA

TXIMITXURRI

Deze Baskische saus, eigenlijk een gearomatiseerde olie,  is gemaakt met een knipoog naar de geschiedschrijving over de Argentijnse chimichurri.

Hoewel er geen greintje van bewijs is gevonden is voor een Baskische voorganger van deze saus, zoals één van de theorieën over het ontstaan van chimichurri luidt, hebben de Baskische chefs Yaquelin en Ricardo deze interessante fusion-dressing gemaakt.

Interessant omdat het recept van chimichurri is vertaald naar het Baskenland door de toepassing van superieure Spaanse ingrediënten, zoals olijfolie van arbequina's en Baskische gedroogde guindilla's . Met als azijn een appelcider-azijn en als touch een scheutje Spaanse brandy.

Serveer deze tximitxurri bij gebraden varkensvlees of marineer deze daarin.

INGREDIËNTEN

½
 
gedroogde guindilla ibera
3-4
takjes
platte peterselie
1
tl
piment d'estrelle
3
teentjes
knoflook
1
el
appelcider-azijn
1
tl
Spaanse brandy
200
ml
Arbequina olijfolie
½
 
biologische citroen
 
 
zout
 
 
gemalen zwarte peper

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Was de peterselie en gebruik alleen de blaadjes.

Rasp wat zest van de citroen en pers hem uit. Zeef er de ongerechtigdheden uit.

DE BEREIDING

Hak de guindilla's fijn, en vijzel ze met de gepelde knoflook en het zout. Voeg dan de peterselie toe, en kneus de blaadjes krachtig met de vijzel.

Voeg nu de piment toe en wrijf deze door de gevijzelde massa.

Voeg de vloeistoffen toe en meng de ingrediënten goed. gebruik hiervoor een spatel. Doe het mengsel over in een fles.

Om het mengsel als saus te gebruiken, is de hoeveelheid olie te groot. Voeg daartoe steeds een scheutje van de olie toe, tot de gewenste dikte is bereikt.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Chimichurri | Project Gutenberg, Self publishing press Chimichurri | Wikipedia (EN) Salsa tximitxurri | Tximitxurri cocina