Hutspot met klapstuk
Opnieuw uitgevonden
HUTSPOT MET KLAPSTUK
 
HUTSPOT MET KLAPSTUK

HUTSPOT MET KLAPSTUK

Hutspot is een stamppot gemaakt van aardappelen, uien en wortel, ook wel gewoon 'peen met uien' genoemd.

Hutspot wordt traditioneel met klapstuk gegeten, stoofvlees gesneden van de klaprib van het rund. Het gebruik van klapstuk is al decennia geen usance meer, verdrongen door de rookworst. De sappige, gerookte (ambachtelijke) runderworst komt steeds verder in het gedrang door de vaak gearomatiseerde en steeds vaker magere, fabrieksrookworst.

Dit recept is afgeleid van dat een Braziliaans kok, Manu genaamd, die een nieuwe interpretatie geeft van het oer-Hollandse gerecht, met knoflook en olijfolie. Bij de 'klassieke' hutspot gaat melk bij de aardappelpuree, die bovendien wordt verrijkt met boter, alvorens de wortelen erdoor te stampen. De boter wordt in dit recept ingezet om de saus te monteren. De melk ? Blijft achterwege.

INGREDIËNTEN

500
gram
klapstuk
 
 
zout
 
 
zwarte peper
2
blaadjes
laurier
8
teentjes
knoflook
 
 
bouillon
400
gram
aardappelen
400
gram
winterwortels
200
gram
uien
 
 
olijfolie (of boter)
 
 
maizena
 

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

De klapstuk wordt gestoofd, in olijfolie aangebraden in de braiseerpan en vervolgens gegaard in een bouillon met laurier, hele tenen knoflook en zwarte peper. De gereduceerde bouillon wordt op smaak afgebracht, waarna het vlees erin wordt gelegd tot aan het uitserveren. Houd de gebruikte knoflook apart

Zie de aparte artikel over de techniek van het stoven.

DE BEREIDING

Snijd de wortelen en de uien in dobbelsteentjes, en kook ze samen gaar. Kook de aardappelen en stamp daar met een open (draad)stamper of een vork een tamelijk grove puree van. Meng hier de gegaarde mirepoix van wortel en ui door en maak de huts op smaak met zout en peper.

AFWERKING

Dien de beide componenten goed warm op, hutspot met klapstuk is per slot van rekening een wintergerecht.

Warm de saus met de klapstuk op. Neem het vlees eruit en snijd het in plakken. Leg een ril van de hutspot op het bord en leg de plakken klapstuk er aan weerszijden tegen aan, met de gebruikte knoflook

Breng de saus nu aan de kook en monteer deze van het vuur af met de koude boter (in kleine blokjes) om hem te binden, de smaak nog voller te maken en hem te laten glanzen.

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Hutspot | Wikipedia (NL/EN) Estofado de carne | Wikipedia Hutspot bij het Leidens ontzet | S. van Leur, 2013, ISGeschiedenis