Dubbelgebakken kaassoufflé
gorgonzola met balsamico
KAASSOUFFLÉ
VARIANTEN
DUBBELGEBAKKEN KAASSOUFFLÉ GORGONZOLA MET BALSAMICO

DUBBELGEBAKKEN KAASSOUFFLÉ

GORGONZOLA MET BALSAMICO

Dit basisrecept voor 4 kaassoufflé's laat zien hoe een luchtige soufflé gemaakt wordt. Gebruik eventueel de helft van de melk en het dubbele aantal eieren.

HET RECEPT

DE VOORBEREIDING

Vet 4 vormpjes van elk 25 ml in met wat gesmolten boter en bepoeder ze met wat bloem.

Maak een balsamico-reductie.

Splits de eieren.

DE BEREIDING

Smelt de boter op zacht vuur en maak een roux met een gelijk deel bloem. Roer er van het vuur het merendeel van de melk door tot een saus en plaats de pan terug op het vuur. Laat de saus in 2-3 minuten binden, de bloem moet garen. Voeg melk naar behoefte toe, zorg dat de saus voldoende dikte houdt.

Klop een eidooier los en roer deze door de saus. Voeg er de tweede en volgende dooiers stuk voor stuk aan toe.

Voeg er nu de kaas aan toe, en maak op smaak met zout en peper, de laatste eventueel vervangen door een goede (gerookte) paprikapoeder.

Klop de eiwitten met wat zout op tot pieken. Schep de eiwitten in drie porties door de saus: voorzichtig invouwen, zodat de saus luchtig wordt. Vul de vormpjes voor tweederde en tik er de luchtbellen uit. Plaats de vormpjes in een bak met water (tot halverwege de vormpjes) en plaats deze in de oven.

DE EERSTE BAKGANG

Warm de oven voor op 180°.

 

Bak de soufflé's zonder af te dekken in 20-25 minuten. Haal ze uit de oven, en laat ze afkoelen.

DE TWEEDE BAKGANG

Warm de oven voor op 180°.

 

Stort de soufflé's uit op een bakplaat met bakpapier en bestrooi ze met geraspte Parmesaanse kaas. Bak ze in 5-7 minuten goudbruin.

Serveer de soufflés op de balsamico-reductie met wat fijne sla en een garneer van groente-scheuten.

GORGONZOLA-VULLING
50
 
gorgonzola piccante
SOUFFLÉ-BASIS
50
gram
boter
50
gram
bloem
300
ml
melk
2
 
eieren (L)
 
 
zout en peper
GARNERING
2
el
parmesaanse kaas
 
 
balsamico-azijn
 

BRONVERMELDING UPDATE OKTOBER 2016