Landkerssoep
basisbereiding
LANDKERSSOEP
LANDKERSSOEPEN
FOTO IN BEWERKING | HIER: WATERKERSSOEP

LANDKERSSOEP

Landkerssoep is één van de warme bereidingen van landkers, een koolsoort met een bittere smaak en een vezelige structuur, vooral de wat oudere bladeren.

Voor het beste resultaat doe je er goed aan de landkers zelf te plukken of te telen. dat laatste is vrij gemakkeleijk, want het zaad kiemt al na 2-3 weken. Dan ben je er van verzekerd malse jonge blaadjes te hebben, waarmee je ook een goede salade kunt maken

In dit klassieke recept wordt de smaak van landkers gepaard aan ui of prei(wit). In dit recept zorgen de aardappelen voor structuur en niet voor de binding, er komt dan ook geen foodprocessor aan te passen. Neem desondanks een bloemig aardappelsoort.

INGREDIËNTEN

1
el
sap

HET RECEPT

 

DE BEREIDING

Halveer de uien en snijd deze in dunne plakjes, zodat ze straks eetbaar zijn. Snijd de peterseliewortel (evcentueel vervangen door knolselederij) in kleine blokjes. Sauteer ui en wortel in wat boter.

Snijd de aardappelen in blokjes en voeg ze toe aan de kippenbouillon, en kook ze bijna gaar. Voeg de gesauteerde groenten toe, en tenslotte de gesneden landkers. Men laat deze kort mee koken, maar liever blancheer ik ze kort (1 minuut) om ze pas daarna te snijden en vlak voor het opdienen toe te voegen.

Breng de soep dan op smaak met zout en peper.

Ingredients 2tbsp olive oil 1 medium red onion thinly sliced 15g fresh root ginger finely chopped 200g wintercress washed 120g cooked or tinned chickpeas (1/2 a tin) 600ml vegetable stock 1tsp sugar Salt and pepper Rose water (optional) In a large pan gently sauté the onion and ginger in the olive oil for 10 minutes, until it isvery soft and golden. Meanwhile blanch the wintercress in a pan of boiling salted water for 1 minute, then drain it well and chop. Add the chickpeas, stock, chopped wintercress, sugar and 1/2tsp of salt to the pan with stir well and bring to the boil. Cook for a few minutes, then blitz in a food processor until smooth. Adjust the seasoning and add the rose water if you like.
2
 
gele uien
1
 
peterseliewortel
1
 
aardappel
1
liter
kippenbouillon
250
gram
landkers
 
 
peper en zout

BRONVERMELDING UPDATE AUGUSTUS 2016

Meringue | Wikipedia (EN/FR/IT) Meringue | Dima Shariff Protein chemistry | Science in the kitchen: your mother was a chemist